Väljarbarometern

April 2024

M fortsätter att öka och S tappar

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer april 2024

Analys

Inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med mars 2024, men M:s uppgång fortsätter, och sedan januari 2024 har de ökat från 18,5 till 20,5 procent.

Däremot återhämtar sig SD och får ett lite ökat väljarstöd. Så skillnaden mellan partierna är fortsatt inom felmarginalen. M är dock 0,9 procentenheter större än SD.

S tappar 1,6 procentenheter.

Här kan du se en presentation av väljarbarometern för april 2024 på en halv minut:

Sannolikt är det alla skjutningar och bombdåd som ligger bakom förändringen. När pappan sköts till döds så hamnade svenska folket i en nytt ännu värre läge kring synen på den grova brottsligheten. Mer efterfrågan på omedelbara åtgärder ligger sannolikt bakom SD:s uppgång, men även M:s. Även om Nato-beslutet säkert också håller uppe väljarstödet för M. Att SD tappar till M är intressant.  Även om största uppgången för M kommer från ”soffan”, de som inte säger sig röstat i föregående val.

Att M tappar till KD har nog med Teodorescus partibyte att göra. Samtidigt tappar KD till SD, vilket jag tror primärt handlar om det hårdare tag mot brottslingar.

Att C är större än MP, visserligen med minsta möjliga marginal, är intressant. Båda partierna ökar lite i väljarstöd. Men som vanligt nu för tiden är huvudfokus på de tre största partierna, och de mindre har svårt att hävda sig.

Men apropå mindre partier så ökar L lite på bekostnad av S. Det är också en intressant detalj att titta mer på. Nästa undersökning kring sakfrågeägarskap och partiledarförtroende kan ge ledtrådar om orsakerna bakom dessa förändringar. Jag skulle gissa att Andersson tappat i förtroende i samband med skjutningarna och hennes agerande som oppositionsledare. Som pragmatisk statsminister uppskattades hon även av dåvarande oppositionen. Som oppositionsledare som lägger skuld på regeringsunderlaget möts inte det med samma uppskattning bland de politiska motståndarnas sympatisörer.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.

Novus väljarbarometer för april 2024 genomfördes under perioden 25 mars – 21 april 2024. Undersökningen besvarades av totalt 2314 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Andelen som skulle rösta på annat parti är 0,7 procent (-0,6) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 7,8 procent. Om det vore val till idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 77, Liberalerna 0, Centerpartiet 19, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 131, Vänsterpartiet 29, Miljöpartiet 19 och Sverigedemokraterna 74.

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer april 2024


Nytt analysverktyg för politiska undersökningar!

Vi har lanserat ett analysverktyg för den som vill fördjupa sig ännu mer i våra politiska undersökningar. Här ges möjligheten att självständigt analysera undersökningsdata från Novus väljarbarometer. Se Novus väljarbarometers utveckling över tid, granska förtroendet för de olika partiledarna eller se skillnaden mellan ålder, län och ort i Novus tre pelarundersökningar. Klicka här för att komma till online-verktyget.

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: