Vad är AI?

Det står som nog alla vet för artificiell intelligens, men sedan drar tolkningarna iväg i alla riktningar. AI är både något skrämmande som är huvudhotet mot mänskligheten i bland annat Matrix och i Terminator filmerna. 

Det pratas om att AI kommer göra de flesta jobb överflödiga, och är grunden till diskussionen kring medborgarlöner. Skillnaden mellan AI och algoritmer är nog också svår att se. Facebooks algoritmer pratas om att de förstör våra liv och så vidare. Men vad är AI egentligen, finns det något bra? Kan vi ha nytta av det och hur förhåller sig politiker och media till AI egentligen? Varför finns det inte några positiva förebilder? 

När vi på Novus undersökte synen på digitaliseringen så var journalister den enda yrkeskåren som var negativt inställda. Allmänheten såg det inte som ett hot alls på samma sätt. 

Digitaliseringen kan ju vara ett stöd. Tunga lyft. Bättre beslutsunderlag inom vården. Det handlar väl egentligen inte om självkörande bilar och Elon Musk, även om han är proffs på att ta plats och bli talespersonen för nästan all teknisk utveckling och alla framtidsvisioner. Samtidigt som han också säger att AI kan vara livsfarlig. Tillbaka till Terminator hotet. Trots det säger de att de skall släppa en robot som ska kunna åka Teslas självkörande bil till butiken för att gå in och handla åt dig. Men som Elon då påpekade, kommer den inte vara stark nog för att kunna göra skada. Tillbaka till Terminator faran igen. 

Istället handlar det om att teknisk utveckling ska vara ett stöd för mänskligheten, dock fokuseras det mer på riskerna än på möjligheterna.  

Vi vet att människan inte kan vara lycklig utan mening i långa stunder. Medborgarlöner och meningslösa vardagar kommer oumbärligen att leda till depression och katastrof. Så när man pratar om att robotarna/datorerna ska göra allt så tar man bort människan ur det mänskliga samhället, och det är ingen värld någon egentligen vill se. Något som leder till hopplöshet, tappad framtidstro och en minskad tilltro till det demokratiska systemet. 

Samtidigt, rätt utnyttjad, är tekniken en hjälp. Man kan vara arg på flygets klimatpåverkan, men utan flyget hade vi inte haft det välstånd vi har idag. Utan elektricitet hade inget fungerat, men all elektricitet skapar en negativ klimat- och miljöpåverkan. Listan kan göras lång med bra saker som även är dåliga. 

Det gäller så klart digitaliseringen också. Därför måste man balansera upp domedagsbilden med rimliga positiva exempel.  

Jag och Novus har lanserat begreppet ÄI (Äkta intelligens) för att markera att man inte ska glömma bort den äkta varan. Människan är helt central i samhället och man ska inte glömma bort att vi finns. AI är ett stöd, inte en ersättning. Att jag själv har en master i programvaruteknik gör säkert att jag har lite lättare att se vad det är och vad det inte är, men de flesta har inte den kunskapen så klart. 

På grund av AI:s roll och alla frågetecken, träffade jag Kye Andersson, en person med många titlar men kort sagt ”AI Expert”. 

Lyssna på vårt samtal i senaste Novus Sanity Check här. 

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: