Henrik Torehammar och Torbjörn Sjöström på scen under Novus seminarium, Lina Karlsson presenterade.

Hur ser förtroendet ut för politiker och media? Novus bjöd in till seminarium!

Under onsdagen höll Novus ett seminarium om politiken, medborgaren och förtroendet. Efter fika och mingel var det dags för Novus vd Torbjörn Sjöström och Svenska Dagbladets inrikespolitiska kommentator Henrik Torehammar att ta plats på scen.

Under seminariet, som ägde rum i Downtown Campers lokaler i centrala Stockholm, fick publiken bland annat höra mer om vilka som anses ha mest makt i samhället, hur förtroendet för nyhetsmedia ser ut och hur stor del av allmänheten som anser att påverkanskampanjer, så kallade fake news, är ett hot mot demokratin.

– I det lilla men kanske det stora är det viktigt att påminna alla om att det faktiskt handlar om medborgaren i en demokrati. Det finns en oroande trend att makthavare inte litar på medborgaren längre. Då pratar jag både om politiska och mediala makthavare där vi båda visade på undersökningar kring hur man ser på deras makt. Men förtroende är ömsesidigt, om makthavare slutar lita på medborgaren kan de inte heller kräva att medborgaren skall lita på dem. Det är inget nytt, men jag ser inte att någon annan än Novus lyfter detta regelbundet, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Vi sitter också i en unik position på Novus. Vi är i stort sett ensamma om att förklara medborgarens syn på aktuella frågor som ofta missas. Att vi gör nästan 1000 undersökningar om året ger oss också en unik kunskap i att identifiera trender som andra missar.

“Allt rör sig kring medborgaren i ett öppet samhälle” 

Svenska Dagbladets Henrik Torehammar har tidigare skapat podden “Det politiska spelet” och varit programledare på P1-morgon samt partiledarutfrågare för P3 i två val. Under seminariet bidrog han med värdefulla insikter och reflektioner om medias roll i samhället.

– Att Henrik Torehommar kunde komma var väldigt roligt. Han är en smart snabbtänkt journalist som verkligen bjuder på sig själv. Det blev också en symbolisk start för vårt samarbete med SvD och GP.

Under seminariet kunde vi också konstatera att: osäkerhet och okunskap kan lösas genom att skapa fakta genom att fråga. Men, att fråga med dålig kvalitet är lika med att gissa.

– Allt rör sig kring medborgaren i ett öppet samhälle. Det är lätt att glömma och förenkla oss som bor i ett land när man följer politik och nyhetsflödet. Novus undersökningar tar fram folkets röst. Oavsett om det handlar om marknadsundersökningar, medlemmar eller samhällsfrågor. Att presentera hur åsikter byggs i det offentliga, säger Torbjörn Sjöström.

Missade du seminariet? Novus kretsar kring människans vardag och de aktuella frågor som berör oss alla, i höst kommer vi bjuda in till fysiska och digitala seminarier igen.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: