Internationella matsvinnsdagen

Idag är det Internationella matsvinnsdagen. Ett initiativ som FN instiftad för tre år sedan. Det vill vi uppmärksamma med att belysa lite fakta om matsvinn i Sverige.

I svenska hushåll slängs 35 kilo mat och dryck per person och år. Matsvinn står för mellan åtta och tio procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Allra mest mat slängs i hushållen och det motsvarar så mycket som cirka 40 måltider per person och år enligt en artikel från Livsmedelsverket.*

Definitionen av matsvinn är att kasta mat som är fullt möjlig att äta, alltså det är inget som är förstört. Titta, lukta och smaka innan man kastar mat brukar vara de råd konsumenterna får. Ofta går mat att äta fast den passerat bäst-före-datum. Enligt Novus Livsmedelsbarometer 2022 del 2, lagar drygt fyra av tio personer ofta mat på livsmedel som passerat bäst-före-datum. Vi kan i samma undersökning se att de varor man främst slänger är grönsaker, frukt följt av mejerivaror.

Mer om detta, men även om hållbarhet, livsmedelsmärkning, biologisk mångfald, konsumenternas syn på förpackningar och mycket mer kan man läsa om i Novus Livsmedelsbarometer.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: