Allmänheten tror att munskydd hjälper

Klart fler tror att munskydd hjälper än de som tvivlar på att det påverkar smittspridning i samhället. Novus ställde frågan om hur troligt de anser att det är att munskydd på offentliga platser hindrar smittspridning. 43 procent svarade att det är ganska eller mycket troligt. Endast 27 procent svarade att det inte var troligt. Resterande 30 procent svarar ”varken eller” eller ”vet ej” på frågan.

– Det är tydligt att det finns ett stöd för munskydd bland allmänheten. Den största andelen tror ju att munskydd hjälper i det offentliga rummet, säger Torbjörn Sjöström som är VD för Novus.

Ändå är det bara 6 procent som verkligen bär munskydd, men hela 36 procent uppger att de skulle börja använda munskydd om fler gjorde just detta. 38 procent svarar nej på den frågan medan 26 procent svarar att de inte vet.

– Egentligen tror man att munskydd fungerar, men man vill inte ha det om inte alla andra har det. Lite av en skämsfaktor. Vi vill inte vara den enda med munskydd även om vi tror på det, säger Torbjörn Sjöström.

Läs hela artikeln på SVT nyheter här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: