Digital allmänbildning låg bland svenskar

Novus har på uppdrag av Svensk biblioteksförening och Kungliga biblioteket genomfört en undersökning som handlar om allmänhetens kunskap om internet/digitalisering, och synen på för och nackdelar med informationssamhället. Torsdagen den 13:e februari genomförde Novus ett seminarium där undersökningen presenterades.

Allmänhetens kunskap om nätrelaterade frågor är generellt låg. Av nio kunskapsfrågor, bland annat om säkerhets – och integritetsfrågor, så är det endast på tre av frågorna fler än hälften som svarar rätt. Vi kan även se hur skillnader i utbildning och ålder har stor betydelse på kunskapsnivån.

Ur undersökningen konstaterar vi också att det bästa med internet är tillgången till information och det sämsta är bland annat att bedöma källornas trovärdighet och desinformation. Låter det motsägelsefullt? Ja, kanske – men det visar tydligt den tudelade bild allmänheten har av internet.

För er som vill läsa hela vår rapport om allmänhetens digitala kunskaper, så hittar ni den här

Läs gärna även Svensk biblioteksförenings referat av seminariet här, eller Brit Stakstons text om undersökningen och seminariet här.

Vissa av frågorna i undersökningen har ju även ställts av PEW Research Center i USA, till allmänheten i USA. Resultat från denna undersökning hittar ni här.

Tveka inte att höra av er till oss om ni skulle ha några frågor om denna undersökning, eller om ni har tankar och/eller idéer ni vill bolla med oss på Novus.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: