Novus nov 2019: Sjukvård fortsatt viktigaste politiska frågan

Sjukvården är fortfarande i topp när svenskarna får lista sina viktigaste politiska frågor, följt av invandrings/integration och lag och ordning när väljarna får ange vilka politiska frågor de anser är viktigast. Jämfört med september är den sjukvården som går fram signifikant och stärker sin position som den sammantaget viktigaste politiska frågan. Förändringarna är relativt små utöver det, jobb ökar signifikant och går från en åttonde till en sjundeplats, samt att socialförsäkringar också ökar signifikant och knuffar ut skatter från topp 10 listan.

Vi har också tittat på den absolut viktigaste politiska frågan, genom att respondenterna efter att de valt de viktigaste frågorna fått rangordna de tre viktigaste från 1:a till 3:e viktigast av de man valt.

Då förändras rangordningen lite och Invandring/integration hamnar på förstaplats, följt av lag och ordning. Här ser man också stora skillnader mellan partisympati och vilken fråga som är viktigast. Vi har valt att gruppera de partier som har något gemensamt, vissa partier är också så små att de inte kan särredovisas, men genom att lägga dom med sin närmaste “kompis” så blir det ändå möjligt att få en indikation. MP presenteras flera gånger, delvis i regeringen med S, men också med V för att de båda skall lyfta upp den andra till att bli stor nog att ens kunna redovisas. (ligger ett parti under 9-10 % i stöd så blir antalet intervjuer för få för att man med säkerhet kan redovisa dem, detta är vårt sätt att ändå ge en indikation)

Skillnaderna är inte så förvånade utifrån partiernas politiska positionering i respektive fråga. värt att påpeka kanske att invandringsfrågan samt lag och ordning sannolikt har en stor överspillning, särskilt bland Sverigedemokratiska sympatisörer. Invandringsfrågan är lite speciell, då den mer ses som en kostnad och något som står ivägen för att samhällsresurser skall kunna gå till andra frågor. Särskilt inom SD. alltså att invandringen är dyr och pengarna inte räcker till de frågor som verkligen behöver resurser. Sedan utöver det finns det så klart frågan om brottsligheten utförs av svenskar eller andra nationaliteter som gör att man svarar invandring istället för lag och ordning. Men uppdelningen visar också på en ganska stor polarisering kring prioritering av frågor, och framförallt SD sympatisörernas fokus på invandring och lag och ordning jämfört med de andra partiernas sympatisörer. Inget annat parti har en så stor koncentration kring en fråga som SD har kring invandringsfrågan, och för den delen även lag och ordning på andraplats.

Ladda ned rapporten här: Novus_Viktigaste fråga_nov2019

Tittar man på den absolut viktigaste frågan över tid och alla undersökningar sedan Novus började rangordna dessa i april 2015 så kan man tydligt se hur toppfrågan har förändrats efter de olika samhällshändelser som varit i Sverige.

När finanskrisen var över sjönk landets ekonomi och arbetslösheten ned som viktiga frågor. Sedan kom flyktingkrisen och invandring/integration gick upp till toppen efter att regeringen meddelat att Sverige inte kan hantera detta. Sjukvården går upp i viktighet, kanske på grund av Nya karolinska, inte helt säker på orsaken just nu. Jag minns inte heller vad som hände april till juni 2018, då invandringsfrågan ökade kraftigt som den viktigaste frågan. Sedan kom dock bränderna och satte fokus på miljö och klimatfrågan. Den klingade dock av fram till EU valet och Greta då frågan återigen fick nytt liv, fram till sommaren 2019, då brottsvågen drabbade Sverige. De stora samhällshändelserna i Sverige visualiseras väldigt tydligt om man tittar på endast viktigaste frågan. Jag tror inte jag har glömt någon. Men om någon har ett förslag på vad det kan vara våren 2018 så säg till.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: