Förtroende ministrar

Margot Wallström är den minister med högst förtroende, därefter kommer Stefan Löfven och Anders Ygeman.

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ, i rapporten finns en sammanställning över förtroendet för regeringens samtliga ministrar. Rapporten kan laddas ned längst ned på denna sida.

Margot Wallström är den minister med absolut högst förtroende. 42 % har ganska eller mycket stort förtroende för henne och 32 % har ett ganska eller mycket litet förtroende. Wallström toppade listan även i mars 2018, då med ett förtroende på 44 procent. Margot Wallström är också en av regeringens mest kända ministrar då endast 6 % inte känner till henne.

Statsminister Stefan Löfven är den minister som har näst högst förtroende om man ser till mycket eller ganska högt förtroende. Men om man också väger in de som har litet förtroende (balansmått) så kommer han först på tiondeplats. Sett till balansmåttet kniper Peter Hultqvist andraplatsen men är först på fjärdeplats sett till andel med högt förtroende. Anders Ygeman finns på fjärdeplats sett till andel högt förtroende (31%). Miljöpartiet har endast en minister på topp tio listan och det är Peter Eriksson på en niondeplats (16%).

Sett till balansmått (stort förtroende minus litet förtroende) hamnar Miljöpartiets ena språkrör Isabella Lövin på den tydligaste sistaplatsen eftersom mer än varannan väljare har ett ganska eller mycket lågt förtroende för henne.

Kännedomen är mycket låg för flera av ministrarna – vilket i synnerhet gäller några av de nytillträdda ministrarna. Av regeringens samtliga 23 ministrar är det sju stycken som fler än var tredje inte känner till. Allra mest okända är Anna Ekström, Jennie Nilsson och Matilda Ernkrans. Både Nilsson och Ernkrans är ministrar som tillkommit i den nya regeringsbildningen medan Ekström funnits med i regeringen sedan september 2016. Värt att notera i samband med detta är att svenska folket har svårt att ha varken ett stort eller ett litet förtroende för okända ministrar.

Ladda ned rapporten här: Rapport Novus Förtroende_Ministrar_190214

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: