Novus undersökning: oron kring avsaknaden av en ordinarie regering

Novus har gjort en undersökning på eget initiativ kring vad man känner inför att Sverige ännu inte har en ny regering.

Svenska folket är förhållandevis lugna över det faktum att vi inte har en ny regering så här långt efter valet, det finns ingen övervikt bland de som är oroliga. Det är lika många som är mycket orolig som inte är oroliga alls.

50 % är mycket eller ganska oroliga
47 % är inte särskilt eller inte alls oroliga
13 % är mycket oroliga
12 % är inte alls oroliga.

Faktiskt lite förvånad över den låga andelen som inte kan svara, endast 3 % är osäkra och kan inte svara på frågan, den utdragna dagliga mediala bevakningen av frågan har helt klart lett till att alla har funderat på och har en åsikt i frågan.

När vi också ber svenskarna sammanfatta regeringsbildningen i tre ord är det sandlåda som blir det dominerande ordet. Efter det kommer kaos, prestige och lekstuga. Ord som faktiskt kommer igen när politiken skall beskrivas. Just ordet sandlåda var svenska folkets sammanfattning i Novus undersökning december 2014 och den regeringskris vi hade i Sverige då

Ladda ned rapporten här:Rapport Novus ingen regering

Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 1007 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år under perioden13-19 december 2018,

Deltagarfrekvensen är 54 %

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: