Novus prisas för undersökning i utsatta områden

I samband med Järvaveckan 2018 genomförde Novus på uppdrag av The Global Village en unik och omfattande undersökning i Sveriges 61 mest utsatta områden. I dessa 61 områden bor det drygt 500 000 människor och det har ofta saknats en bild av hur de allra flesta som bor där ser på olika samhällsfrågor. Det finns väldigt många ogjorda undersökningar i dessa områden och detta ville vi råda bot på. Det genomförs mängder med undersökningar om den svenska allmänheten, som bryts ned på olika undergrupper som analyseras kors och tvärs. Vi vet mycket om många. Däremot har vi vetat lite om de boende i dessa områden, i synnerhet om man betraktar hur mycket uppmärksamhet de får på olika sätt.

Undersökningen är baserad på 2000 intervjuer, och deltagarna har kunnat svara även på arabiska och somaliska, för att minska bortfallet pga språk. I undersökningen ingår människor med ursprung från 76 olika nationaliteter. Novus har i undersökningen också jämfört flera av frågorna med hur svenska allmänheten svarar på samma frågor. Fram träder en kompletterande bild av dessa områden. Det här är en undersökning som sprider nytt ljus över delar av Sverige som många pratar om, men få verkligen känner till.

Undersökningen finns att läsa här: Novus: Utsatta områden_2018

På svenska undersökningsbranschens gala, Marc Awards, vann undersökningen nyligen pris i kategorin “Årets undersökningsprojekt”.

Bild från prisutdelningen i Stockholm 20 november när priset togs emot av Novus två ansvariga konsulter för projektet, Liza Pettersson och Mats Elzén.

För att läsa mer om vilka andra som vann pris under Marc Awards, klicka här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: