Svenskar har dålig kunskap om norsk kultur

Novus har på uppdrag av Norges ambassad i Stockholm för tredje gången genomfört en undersökning om vad svenskar kan om Norge. Undersökningen innehåller frågor om både näringsliv, politik och kultur.

På frågan om vilka norska kulturpersonligheter man kände till svarade hela 45 % att man inte kände till någon. När vi undersökte samma sak 2015 var det dock tio procentenheter fler som inte kunde nämna någon vilket tyder på att fler norska kulturpersonligheter blivit kända i Sverige. Resultatet av undersökning tyder på att det är ungdomsfenomen som Skam, Kygo och Marcus & Martinus som är förklaringen till att något fler svenskar har fått upp ögonen för norsk underhållning.

Mest känd är fortfarande programledaren Fredrik Skavlan som 17 % av svenskarna känner till. Mindre kända är de klassiska norska kulturpersonligheterna som Edvard Grieg, Henrik Ibsen och Edvard Munch. Åtminstone är det bara mellan 1 och 3 procent av de tillfrågade svenskarna som nämnde de namnen i undersökningen.

Läs och lyssna på Kulturnytts inslag om undersökningen:

Marcus & Martinus mer kända för svenskarna än Edvard Munch

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: