Sambandet mellan partisympati och preferens av alkoholsort

Tillsammans med SR:s podcast Det politiska spelet har Novus undersökt vilka samband som finns mellan partisympati och vilken typ av alkoholhaltig dryck man oftast dricker när man dricker alkohol.

Moderata väljare dricker i större utsträckning rött vin, mousserande vin och drinkar. De centerpartistiska väljarna dricker även de oftare rött vin än genomsnittet, samt även vitt vin och drinkar. Öl i form av lager dricker man däremot mer sällan. Socialdemokratiska väljare dricker inte någon sort oftare än genomsnittet men anger däremot i lägre utsträckning att de ofta dricker brännvin/vodka, drinkar, cider och mousserande vin. Vänsterpartister skiljer sig inte från genomsnittet på en enda alkoholsort.

Sverigedemokraternas sympatisörer svarar i större utsträckning att de oftare dricker öl (lager), whiskey och brännvin/vodka. De dricker mer sällan rött och vitt vin. De väljare som i dagsläget inte vet vilket parti de sympatiserar med svarar i större utsträckning att de inte dricker alkohol.

Självklart finns det andra förklaringsfaktorer för vilken sorts alkohol man dricker (ex ålder, kön, inkomst m.m.), se bifogad rapport.

Undersökningen presenterades i torsdagens avsnitt av Det politiska spelet, finns att lyssna på här:

Det politiska spelet 14 december

Hela rapporten finns att läsa här

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: