Hundar och katter allt vanligare i svenska hem

Novus har på uppdrag av Svenska kennelklubben (SKK), Agria djurförsäkring och Royal Canin genomfört en undersökning om hundar och katter i svenska hem. Resultatet av undersökningen visar att antalet djur fortsätter öka och att det finns cirka 881 000 hundar och 1 443 000 katter i landet. Undersökningen har genomförts med 4500 svenskar och enligt undersökningen har 34 procent av hushållen sällskapsdjur. Katter finns i 20 procent av hushållen medan hunden finns i 15 % av hushållen.

De svenska hundarna och katterna blir inte bara fler utan också allt äldre. Undersökningen visar även att nära 100 procent av Sveriges hundar och katter huvudsakligen äter djurmat och de allra flesta äter torrfoder. Andelen katter som regelbundet också äter konserverad våtmat/burkmat är fyra gånger större än andelen hundar som gör det.

Andelen rashundar med stamtavla från SKK har ökat från 62 procent 2012 till 67 procent 2017. Nästan alla hundar är födda i Sverige och 9 av 10 finns ägarregistrerade hos SKK eller Jordbruksverket. Närmare 80 procent av hundägarna anger att deras hundar främst är sällskapshundar. Omkring en tredjedel av hundägarna uppger att de är medlemmar i en hundklubb. En tredjedel av Sveriges hundar har fått någon typ av tjänst köpt till sig under året. Vanligast är hundtrim, följt av hundkurser och hundpensionat.

Läs hela pressmeddelandet från Svenska kennelklubben här

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: