Ökat förtroende för polisen efter terrorattentatet i Stockholm

Novus har på uppdrag av SVT genomfört en undersökning om allmänhetens förtroende för polisen. Förtroendet för den svenska polisen har ökat med 19 procentenheter sedan januari, och hela 91 procent av svenskarna tycker att polisen agerat bra i samband med terrordådet som skedde i Stockholm fredagen 7 april.

I januari 2017 hade polisens förtroendesiffror sjunkit till 44 procent, och 34 procent av svenskarna ansåg att de hade ”lite förtroende” för polisen. Men idag har förtroendet ökat, och 63 procent har ”stort förtroende” för polisen – en ökning med 19 procentenheter.

I en intervju med SVT säger Novus VD, Torbjörn Sjöström, att detta är en tydlig effekt från terrordådet i fredags. När väl en allvarlig händelse inträffar på riksnivå som hotar hela landets säkerhet har polisen visat sig pålitlig och förtroendeingivande.

– Det är helt klart så att det händer en tragisk terrorhändelse och polisen efter några timmar faktiskt har fått spår och tag på personen. På det sättet visar man att, trots låga siffror om andelen lösta brott, när det gäller så har polisen hittat den skyldige vid en riktigt allvarlig händelse – så uppfattas det nu. Sen om det håller i sig är en annan femma, när man återgår till vardagen kan vardagsbrott återigen bli en fråga, säger Torbjörn Sjöström.

Läs hela SVT:s artikel här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-terrordadet-okat-fortroende-for-polisen

Rapport Novus: Förtroende för polisen efter terrorattentatet i Stockholm

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: