TV4/Novus: Tre av fyra svenskar vill inte jobba till 75

Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om att många kan jobba till 75 års ålder tas inte emot väl av svenska folket. Tre av fyra svenskar vill inte höja pensionsåldern visar en Novusundersökning som TV4Nyheterna låtit göra.

Kvinnor är mer negativa än män till en höjning, visar undersökningen som Novus gjort. Arbetare är mer kritiska än tjänstemän och rödgröna väljare mer negativa än alliansväljare.

Reinfeldt säger sig inte vilja höja pensionsåldern generellt utan bara öppna för möjligheten att jobba till 75, och i mätningen vill bara sju procent att den ska vara 75 eller över. I dag har vi flexibel pensionsålder där man kan börja ta ut pension från 61 och har rätt att jobba till 67.

Nästan fyra av tio svenskar säger dock att de inte ett jobb där de kommer orka jobba längre än till 65. Och enbart 22 procent kan tänka sig att byta jobb för att orka längre.

Undersökningen genomfördes som en webbundersökning inom ramen för Novus Sverigepanel. 1000 intervjuer genomfördes med svenska allmänheten, 18-79 år, den 7 februari 2012.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: