Novus skandinavisk julundersökning: Svenskarna sämst i Skandinavien på att handla klappar på nätet

Nästan hälften av svenskarna (48%) köper julklappar på nätet, enligt en ny undersökning från Novus Nordic Research Alliance. Våra skandinaviska grannar är dock bättre näthandlare än vi svenskar. Nästan 6 av 10 danskar (59%) handlar julkappar på nätet, och motsvarande siffra är 54% av norrmännen.

Norrmännen mest generösa

Norrmännen är dock de mest generösa julkappsköparna, i alla fall när det gäller antal och belopp man spenderar på julkappar. Hela 77% av norrmännen köper julklappar till 7 personer eller fler, vilket kan jämföras med 56% i Danmark och ännu lägre 44% I Sverige.

Norrmännen spenderar också mest på julklappar. Medianbeloppet man spenderar på julkappar i Norge är 672 euro, vilket är dubbelt så mycket som danskarna (median 336 euro). Svenskarna hamnar på andra plats med medianbelopp 475 euro.

Elektronik högst upp på skandinavernas önskelista

Vi frågade också vad som står överst på önskelistan inför jul, en öppen fråga där man fick svara fritt. Elektronik hamnade högst upp i alla tre länder. Kläder och skor, samt saker till hemmet hamnade också högt upp på önskelistorna.

Topp 3 önskelista i Skandinavien:

Sverige: Elektronik* (11%), En lyckad och trevlig jul med familjen (8%), Det bästa för familj och vänner (6%)

Danmark: Elektronik*, kläder och skor, saker till hemmet (9%) delad förstaplats

Norge: Elektronik* (15%), Kläder och skor, saker till hemmet (10%) delad andraplats

*Ex. dator, mobiltelefon, surfplatta, radio, GPS

Undersökningen genomfördes som en webbundersökning inom ramen för Nordic Research Alliance, som bland annat består av svenska Novus, danska Analyse Danmark samt norska Respons Analyse. Ca 1.000 intervjuer har genomförts i varje land med ett representativt urval av respektive instituts webbpaneler. Undersökningen genomfördes under perioden 8-13 december 2011.

För mer information om undersökningen kontakta Jenny Franzén tel. 0739-403914, Jenny.franzen@novusgroup.se

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: