Novus egna undersökningar

Coronastatus 0407

Detta är en äldre publicerad undersökning från Novus Coronastatus, den senaste hittar du alltid här: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200407 kl 13:50

Nytt på bloggen: Allt är det samma men ändå inte

Tidigare blogginlägg:

Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0406 (Hur ser Svenska folket på framtiden?)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Hur länge är man sjuk, och hur lång tid tar det innan man är symptomfri?

Jag gör återigen en titt på lite längre tidsserier. 4 dagars data jämfört med 4 dagar innan ang. hur länge man har varit sjuk samt de som nu är symptomfria men nyligen varit sjuka, hur lång tid det tog innan man frisknade till.

Sjuka idag

13 % av de som idag är sjuka har varit sjuka i 1-2 dagar. Ungefär samma nivå som förra fyradagarsperiod. Så andelen insjuknande ligger på samma nivå som tidigare. Precis som andelen idag sjuka indikerat i våra dagliga rapporteringen. Det kan dock finnas mindre tecken på att andelen sjuka ökar lite, “puckeln” förflyttas lite åt höger i grafen ovan. Jämför den gråa övervikten på 1-2 dagar, som nu förflyttats till att vara högst 3-6 dagar.  Andelen som är varit sjuka tre veckor är också kraftigt ökande.

Andelen som varit sjuka mer än 5 veckor går ned signifikant. Det är hoppfullt, för vi ser ungefär motsvarande uppgång i de symptomfria att det tog över 5 veckor att friskna till. Se nedan.

Nyligen sjuka

Andelen som frisknat till efter endast 1-2 dagar har också ökat. Samtidigt som de som frisknar till mellan 3 dagar till 1 vecka minskar. De flesta har blivit symptomfria efter 1-2 veckor. Även här en förflyttning av “puckeln” längre fram i tiden.

Just den utdragna processen på denna sjukdom som det verkar vara för en stor andel Svenskar har oroat mig mest. Nästan alla är lättare sjuka, men när över en tredjedel varit så i över 5 veckor tänker jag att det finns en ökad risk att utveckla allvarligare symptom. Men att nu en signifikant andel ändå är symptomfria efter en sjukdom som varat över 5 veckor ger i alla fall mig ytterligare hopp, utöver det faktum att vi fortfarande inte ser några tecken på en exponentiell ökning av antalet sjuka. Andelen sjuka ligger stabilt. Se längre ned.

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

7 % uppger nu att de nyligen varit sjuka men symtomfria nu. idag uppger 18 % att de har lättare förkylningssymptom eller är sjukare än så, samma nivå som tidigare.

Det ser fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Novus dagliga Coronastatus är baserad på dagliga löpande unersökningar med ca 600 intervjuer per dag. Som delvis presenteras individuellt eller sammanslaget beroendet på hur mycket data som behövs för att göra pålitliga tolkningar.

Alla undersökningar är genomförda i Novus Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är över 70 % på endast en dags datainsamling. En nivå som är rekordhög. Novus undersökningar är något man gärna svarar på, vilket gör mig otroligt tacksam. Tack alla ni som hjälper till att sprida förståelse kring denna unika och oroande situation som Coronapandemin medför. Utan er hade vi inte kunnat få fram denna information. Tillsammans har vi kunnat visa Sverige och världen hur väl vi sköter oss och förvaltar det kollektiva ansvar som är en förutsättning som krävs för att vi skall kunna klara denna pandemi med så liten skada som möjligt på samhälle och individer.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: