Novus egna undersökningar

Coronastatus 0406

Detta är en äldre undersökning, den senaste undersökningen finns alltid här: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200406 kl 15:30

Nytt på bloggen: Allt är det samma men ändå inte

Tidigare blogginlägg:

Hur många är egentligen smittade av Corona?
Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0405 (Hur orolig är man för att bli sjuk?)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Hur ser Svenska folket på framtiden?

I dagens uppdatering tittar vi närmare på hela tidsserien sedan 29 mars, 8 dagars undersökningar på förändringen i syn på egna hälsan och ekonomin. Men också på den dagliga undersökningen genomförd 5 april basera på 584 intervjuer. Allt utfört i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Egna hälsan

Svenskarna är över lag ganska positiva om sin hälsa, 61 % uppger att de tror hälsan kommer att vara oförändrad i framtiden. 18 % uppger att den kommer bli lite eller mycket bättre. 6 % tror den kommer bli lite eller mycket sämre.

Förklaringen till optimismen i tidsserien ovan ser vi främst bland de som nu är sjuka eller nyss varit sjuka. Bland dessa är det 19 % som tror att hälsan kommer bli mycket bättre, 28 % tror den kommer bli lite bättre. Optimismen är signifikant bland de svenskar som är sjuka eller nyss varit sjuka. Om vi tittar på åldersgrupper är det framförallt åldersgruppen 30-49 år som tror deras hälsa kommer förbättras mest, 9 % uppger där att den kommer bli mycket bättre.

Värt då att påminna om att nästan ingen uppger fortfarande att de är allvarligt sjuka, utan de flesta uppger fortfarande lättare förkylningssymtom se mer längre ned.

Egna ekonomin

Ang den egna ekonomin, Varannan svensk att den kommer att vara som idag. Här är dock pessmismen större, 29 % av svenskarna tror att den kommer att bli lite sämre, 8 % mycket sämre. Endast 4 % tror den privata ekonomin kommer att bli lite bättre, och 1 % mycket bättre.

En liten intressant sak värd att notera att optimismen kring den egna ekonomin är störst bland de som är sjuka eller precis varit sjuka, där tror 5 % att ekonomin kommer att bli lite bättre och 2 % att den kommer bli mycket bättre om vi tittar på de två sista dagarnas undersökningar (1209 intervjuer). Så hoppet lever inte bara kring att man blir frisk utan även kring en positiv utveckling av den egna ekonomin som en effekt av det.

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

I dagens rullande medelvärde på tre dagar ser det ut som andelen som frisknat till ökar så sakteliga. 6 % uppger nu att de nyligen varit sjuka men symtomfria nu. idag uppger 18 % att de har lättare förkylningssymptom eller är sjukare än så. Men det är små förändringar från dag till dag. det ser fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Andelen som är osäkra om de fått Corona ökar, en rätt väntad effekt av att rapporterna nu från olika håll i världen allt mer pekar på att man kan ha haft det och varit i princip symptomfri. Jag räknar inte ut några siffror på antal smittade idag. Jag gillar egentligen inte att sätta siffror för det är otroligt osäkert. Men gjort det ändå för att försöka visa på just osäkerheten och få bort perspektiven från konstaterade smittade, för det är en siffra som mycket lätt blir väldigt missvisande. Skrev om det igår här: Hur många är egentligen smittade av Corona?

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0404 (Vilka symtom har de som tror det fått Corona?)
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: