Vad tycker väljarna?

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast samt vilket politiskt parti som anses vara bäst i dessa sakfrågor.

Vi sammanställer även årligen hur partiernas väljare ser ut och tänker.

Oktober 2022

Ministerförtroende oktober 2022

Ladda ned rapporten här: Rapport Novus Förtroende Ministrar Oktober 2022

Undersökningen om förtroendet för Sveriges ministrar har genomförts på Novus eget initiativ. I den här rapporten presenteras och förklaras förtroendet för ministrarna utifrån fem tabeller:

  • Förtroendet för regeringen som helhet
  • Samtliga ministrars resultat sorterat efter störst förtroende.
  • Topp tio ministrar med störst förtroende.
  • Samtliga ministrars förtroende sorterat efter ett så kallat balansmått (stort förtroende minus litet förtroende).
  • Ministrarna sorterat på kännedom.
  • Förändring jämfört med föregående undersökning

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 2048 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år mellan den 20 – 26 oktober 2022. Bortsätt från partiledarna som samtliga respondenter har tagit ställning till, har 1008 respektive 1040 respondenter tagit ställning till hälften av ministrarna vardera. Deltagarfrekvensen var 60%. Vid osäkerhet för hur en siffra skall tolkas eller övriga frågor om undersökningen, kontakta Novus.

Förtroendet för regeringen

Första förtroendeundersökningen för den sittande regeringen och drygt en av tre (34%) svenskar har mycket eller stort förtroende för regeringen som helhet. 42 procent uppger att de har mycket eller ganska litet förtroende för regeringen. Jämfört med Magdalena Anderssons regering i mars 2022 så har den tillträdande Kristersson regeringen 16 procentenheter lägre förtroende.

Förtroende ministrar

Statsminister Ulf Kristersson och Energi- och näringsminister Ebba Busch är de ministrar i den nya regeringen med högst förtroende av väljarna. Kristersson på 37 procent och Busch på 30 procent. Sedan kommer fyra moderata ministrar efter; Finansminister Elisabeth Svantesson (25%), Utrikesminister Tobias Billström (21%), Justitieminister Gunnar Strömmer (19%) och Bistånd- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (16%).

Något anmärkningsvärt är att Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna och arbetsmarknads- och integrationsminister, ligger först på en sjunde plats med 14 procent av svenska allmänheten som har förtroende för honom. Trots att han är i toppskiktet i kännedom tillsammans med de andra partiledarna i regeringen, då är det endast 5 procent som uppger att de inte känner till Pehrson, till skillnad från Strömmer och Forssell där ungefär 4 av 10 uppger att de inte känner till dem. Strömmer och Forssell har alltså en lägre kännedom men de som känner till dom har ett högre förtroende för dom.

Kollar man bara på balansmått så glider både Ulf Kristersson (-7%) och Ebba Busch (-23%) ner i listan, och det är framförallt på grund av att deras kännedom är så hög att de flesta kan ta ställning till dem. Bland de ministrar som ligger i toppen så finner vi Strömmer (+5%), Svantesson (+2%) och Forssell (+2%)

Sammanfattningsvis kan man säga att en okänd minister har svårt att bygga upp ett högt förtroende bland väljarna. Däremot är inte hög kännedom per see en garant för ett högt förtroende, men om vi kollar på resultatet för de ministrar som ligger i förtroendetoppen är det en sak som är gemensamt för dessa, vilket är att de har en relativt hög kännedom.

För jämförelse med förtroende vid regeringen Löfven/ Anderssons tillträde 2018/2021, vänligen kontakta Novus.

Ladda ned rapporten här: Rapport Novus Förtroende Ministrar Oktober 2022

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: