Vad tycker väljarna?

September 2024

Partiledarförtroende september 2024

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende september 2024

Analys

Magdalena Andersson är fortsatt den partiledare med högst förtroende, Ulf Kristersson på en andraplats och Jimmie Åkesson på en tredjeplats. Jämfört med augusti 2024 är det få förändringar i toppen, men längre ned i listan tappar Amanda Lind säkerställt med -4 procentenheter i andelen som har förtroende för henne. En polariserande effekt av att vara partiledare istället för minister.

Andersson har ett urstarkt förtroende från sina egna sympatisörer, men förtroendet från regeringspartierna har sjunkit, och hon har nu i princip en lika stor polariserad roll som andra partiledare. Hennes styrka tidigare var att även politiska motståndares sympatisörer hade ett något högre förtroende för henne – något som även Jonas Sjöstedt och Fredrik Reinfeldt hade. Väljare kunde ha förtroende för dem utan att det innebar att man skulle kunna tänka sig att rösta på dem, eftersom man inte höll med om ideologin de stod för. Men nu har Andersson, som sagt, lämnat denna position och stärker sin position endast hos de likasinnade väljarna.

Demirok ligger kvar längst ned med Helldén på näst sista plats och Pehrson strax ovanför.

Synen på Sverige ljusnar lite:

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 12–16 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1067 personer i åldern 18–84 år. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Partiledarförtroende september 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: