Väljarbarometern

Oktober 2022

Novus/SVT väljarbarometer okt 2022: C tappar

Centerpartiet tappar

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer okt 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 69, Liberalerna 15, Centerpartiet 20, Kristdemokraterna 17, Socialdemokraterna 110, Vänsterpartiet 26, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 74.

Novus har för den här undersökningen sökt 6080 personer. Av dessa har 3072 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 12 september – 2 augusti 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 4,4%.

Analys

Centerpartiet har en statistiskt säkerställd nedgång sedan valet. Det är inte så oväntat och har man följt mina rapporter på Novus hemsida så vet man nog också varför. C lyckades inte stärka sig i någon politisk sakfråga under valrörelsen och var fast i en position där väljarstödet hölls uppe av Annie Lööf och att man inte ville ge SD politiskt inflytande. När Lööf nu säger att hon skall avgå tappar man då den orsak många väljare valde C. Att SD får ett större politiskt inflytande är väl också ett faktum nu, det har sannolikt också en inverkan. Centerpartiets utmaning är inte bara att hitta en ny partiledare, utan efter det måste de också vinna förtroende politiska sakfrågor, det är det parti som tappat flest frågor och inte sticker ut i någon alls.

Övriga förändringar är inom felmarginalen vi kommer också fortsatt att rita ut felmarginalen i grafiken för att tydligare visa att våra undersökningar har en känd säkerhet som ni ser ovan. Om det upplevs svårt att läsa kan man maximera grafiken vi knappen längst upp till höger och man kan hålla muspekaren över en datapunkt så skrivs värdena ut.

Men nu väntar väl alla precis som jag på att höra om vi får en regering inom kort.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer okt 2022

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: