Väljarbarometern

Augusti 2022 (2)

Novus/SVT väljarbarometer aug 2022 (2): Vänsterpartiet ökar signifikant – Socialdemokraterna nu nere på sitt valresultat

Vänsterpartiet ökar signifikant – Socialdemokraterna nu nere på sitt valresultat

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer 2022 18 augusti

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 69, Liberalerna 21, Centerpartiet 21, Kristdemokraterna 20, Socialdemokraterna 101, Vänsterpartiet 34, Miljöpartiet 16, Sverigedemokraterna 67.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 2067 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 8 – 14 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 6,3 procent.

Kommentar

Nu ser vi stora väljarrörelser på kort tid. Vänsterpartiet ökar statistiskt säkerställt jämfört med föregående veckas väljarbarometer. Utifrån väljarflödena ser det ut som utspelet om sverigepriser på elektricitet, är orsaken till uppgången för V. Att det är så stora prisskillnader i Sverige samt att europeisk elbrist på grund av ryskt gasberoende är självklart något som skapar oro och irritation. Det är en fråga som också slår direkt på plånboken nu. Det blir extra påtagligt när framtiden skulle vara elektrisk men vi nu har en elbrist som inte bara gör elbilen dyrare att ladda, utan vänder upp och ned på vår möjlighet till en grön omställning som ju utgick från elbilen i den politiska kommunikationen.

Denna undersökning visar vad väljarna skulle rösta på om det var val idag, inte på valdagen. Novus väljarbarometer följer väljarnas resa fram till valdagen, vi försöker inte förutse den.

Att väljarrörligheten är hög är ingen överraskning, även förra valet såg vi en mycket stor väljarrörlighet och 4 % av väljarna ändrade åsikt från fredagens slutdebatt i SVT till valdagen.

Allt pekar på att rörligheten kommer vara ännu större i år. Vi har en pandemi som väl egentligen inte gått över, Rysslands invasion av Ukraina samt elpriserna som beror på ökad efterfrågan på el samtidigt som elproduktionen i Sverige minskat, plus en europeisk marknad som påverkar svenska elpriser. Extremt höga bränslepriser, komponentbrist och prisökningar som lett till en stark inflation och tal om lågkonjunktur utöver det. Bara för att nämna några saker. Utöver den stora internationella turbulensen ser vi en extremt komprimerad valrörelse som inte alls kunnat starta den tid de normalt brukar göra, samt att det på kort tid ser ut att bli ett plånboksval i ännu högre omfattning än tidigare.

Så fram till valdagen kommer vi se många väljarförändringar på mycket kort tid. Vilka partier som lyckas hålla kvar vid uppgången får vi se. Att väljarna ändrar sig betyder inte att väljarbarometern är fel, det betyder att det kommer vara en kamp om väljarnas förtroende ända fram till vallokalerna stänger. Tiden då man var parti lojal är sedan länge förbi, och med det extraordinära läge vi har behöver politiker och nyhetsmedia jobba hårt för att kunna ge en så rättvisande bild för väljarna om vad valet verkligen handlar om.

Men jag kan ju passa på att påminna politiker och journalister om att det inte handlar om vem som regerar utan om vilken politik väljarna får. Det är faktiskt det väljarna prioriterar.

Vem som samarbetar eller pratar med vem är inte väljarnas prioritet. Det är vilken politik och förvaltning landet får efter valet som väljarna bedömer politikerna på efteråt, och så klart tilltron till att politikerna kan hantera den turbulenta tid vi har framför oss. För det kommer så klart inte bli lugnare i världen för att vi haft val i Sverige.

Ser inte väljarna annat än det politiska spelet så kommer så klart väljarna utgå från det i sitt val av parti. Vi vet också att tilltron till politiken och även nyhetsmedia sjunker om huvudfokus är det politiska spelet. Ett förtroendetapp man kommer behöva leva med nästa mandatperiod, och det kommer då bli ännu svårare att få lojala väljare. En negativ spiral man bara kan bryta genom att fokusera på att bygga förtroende och bli vald för att man för en politik som ger en trovärdig ljusare framtid och att man som väljare kan lita på att politikerna kan hantera de kriser som kommer i framtiden.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Väljarbarometer 2022 18 augusti

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: