Väljarbarometern

November 2019

Novus/SVT november 2019: SD fortsatt största oppositionsparti & S största parti

SVT/Novus väljarbarometer visar att Socialdemokraterna är det störta partiet följt av Sverigedemokraterna på andra plats och Moderaterna på tredje plats. Socialdemokraterna är statistisk säkerställt större än Sverigedemokraterna och Sverigedemokraterna är statistiskt säkerställt större än Moderaterna.
Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer November 2019

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3619 personer per telefon, SMS och post under tiden 21 oktober – 17 november 2019. Andelen osäkra väljare är 6,0 procent. Deltagarfrekvensen var 53 %.

Sverigedemokraterna visar att de är det ledande oppositionspartiet, även efter att decemberöverenskommelsen inte längre gäller. Moderaterna har inte alls lyckats förvalta rollen som det ledande oppositionspartiet. Att ha låtit SD vara enda oppositionspartiet under en mandatperiod sätter så klart sina spår. Men också den ökande oron kring brottsligheten. Något som började under sommaren stärker SDs roll, det är idag det enda parti som inte suttit i regeringsställning eller som en del av budgetunderlaget i närtid eller relativ närtid. När de andra partierna klart och tydligt visade att SD inte fick vara med i samtalen om hur man löser brottsligheten visade man också tydligt att SD inte har någon skuld i situationen som är idag.

Självklart har också rapporteringen om att SD skulle vara större än S i nyheterna gjort sitt till för att ytterligare stärka SDs roll. Massmedias rapportering påverkar väljarna, även i detta fall. Därför kanske det kommer som en överraskning att SD inte är starkare i Novus/SVT:s väljarbarometer. Men detta är det väljarstöd SD har om det vore val idag.

Socialdemokraterna är fortsatt Sveriges största parti, dock kvar på samma nivåer som tidigare månad, deras position stärks inte och SD kryper därför lite närmare. S vinner väljarna från soffan och moderaterna jämfört med föregående månads undersökning.

Moderaterna har sedan valet tappat väljare till SD och KD. Det sker lite fluktuationer från månad till månad, men jämfört med valet är det SD som har tagit väljare från S. M har inte lyckats med detsamma. Trots att lag och ordning som M försökt att positionera sig i, ända sedan innan EU valet. En fråga som kryper högre upp på väljarnas priolista. Lag och ordning var i september, då Novus senast undersökte viktigaste frågan och sakfrågeägarskap, väljarnas tredje viktigaste fråga, före miljön men efter invandringen. Moderaterna ansågs också ha bäst politik i frågan, SD ansågs vara näst bäst inte långt bakom M och S på tredje plats.

L och C har förlorat på att vara stödpartier till regeringen. Båda har idag ett lägre väljarstöd än valresultatet. Även om man drev igenom en hel del av sin politik och lyckades flytta regeringen lite åt “höger” är fokus idag på helt andra frågor än dessa. Däremot har V vunnit på regeringens påtvingade högerflytt. V har tagit lika många väljare som SD från S sedan valet.

KD är kvar på nivåerna efter abortfrågan innan sommaren. Även om Ebba Bush-Thoor hade högst förtroende bland partiledarna i Novus senaste undersökning betyder inte de att de har kunnat vinna tillbaka väljarna de tappade innan sommaren.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer November 2019

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: