Väljarbarometern

3/9-22

Novus 3 september: S ökar, SD återigen säkerställt större än M

Analys

Novus väljarbarometer publiceras först i SVT på deras site och kort därefter på Novus hemsida. Här kompletteras den med en kommentar från mig för att försöka skapa lite mer förståelse kring vad som händer och var som kanske inte händer.

S ökar återigen efter flera dagars nedgång samtidigt som M tappar lite och avståndet till SD ökar åter igen.

SD är nu återigen statistiskt säkerställt större än M, efter att ha varit inom felmarginalen från varandra.

Skillnader mellan partier i samma undersökning går det bra att titta på om skillnaden är statistiskt säkerställd. (den är inte exakt densamma som summan av felmarginalerna). I SD/M:s fall kan skillnaden minska en halv procentenhet till och fortfarande vara säkerställt att SD är större än M.

Utöver de större partiernas förändring är L och MP:s nedgång något att hålla koll på, Särskilt L ligger nu farligt nära 4% spärren, 4,4% är den lägsta nivå de haft sedan vi startade med våra dagliga uppdateringar.

Både L och MP är nu inom felmarginalen från 4% spärren.

Men jämfört med för tre dagar sedan har vi inga statistiskt säkerställda förändringar.
Tre dagar sedan är den närmaste tiden man kan titta på statistiskt säkerställda förändringar mellan undersökningar.

Blev en väldigt kort analys idag, snarare ett konstaterande av läget idag.

Torbjörn Sjöström

VD

 

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 62, Liberalerna 15, Centerpartiet 25, Kristdemokraterna 25, Socialdemokraterna 101, Vänsterpartiet 30, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 74.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1586 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 31 augusti – 2 september 2022. Andelen osäkra väljare 5,3 procent.

Socialdemokraterna ökar 2,2 procentenheter och hamnar på ett väljarstöd på 28,7 procent. Sverigedemokraterna ökar 0,1 procentenheter och får ett stöd på 21,0. Moderaterna får ett väljarstöd på 17,6 procent, en minskning på 1,1 procentenheter. Vänsterpartiet tappar 0,3 procentenheter och får ett stöd på 8,5 procent. Kristdemokraterna får samma väljarstöd som gårdagen. Centerpartiet får ett väljarstöd på 7,0 procent, en ökning på 0,3 procentenheter. Miljöpartiet tappar 0,5 procentenheter och får ett väljarstöd på 4,9 procent. Liberalerna tappar 0,7 procentenheter och får ett väljarstöd på 4,4 procent.

Novus väljarbarometern 3/9 med felmarginalen utplottad som ett test

Felmarginal för denna enskilda mätning: M 2,0%, L 1,1%, C 1,3%, KD 1,3%, S 2,3%, V 1,4%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,5%.

Med felmarginalen betyder det att undersökningen med 95 % säkerhet säger att resultatet är inom felmarginalen. Alltså tex om Moderaterna får 17,6 enligt undersökningen är det med 95 % säkerhet mellan 15,6 och 19,6.

För att räkna signifikanta förändringar behöver förenklat en förändring vara större än summan av felmarginalen är. Men det tillkommer en extra dimension när vi har ett tredagars rullande medelvärde, vi genomför 500 intervjuer om dagen och tittar på de tre senaste dagarna. Förändringen kan inte jämföras med en undersökning där samma personer är med i båda. Så man behöver för att säkerställa en statistiskt säkerställd förändring jämföra dagens undersökning med en som är tre dagar gammal eller äldre.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: