Väljarbarometern

Oktober 2024

Små förändringar i opinionen

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer oktober 2024

Analys

Novus väljarbarometer för oktober visar inga statistiskt säkerställda förändringar. Regeringsunderlaget går fram lite och oppositionen backar. Dock beror ökningen för regeringsunderlaget på att SD går fram och nu återigen är Sveriges näst största parti. Visserligen inom felmarginalen från M, men ändå en symbolisk skillnad.

Det skiljer 0,9 procentenheter mellan M och SD. Senast SD var större än M var i juni i år, så det var inte så länge sedan. Att SD går fram trots skandalerna bekräftar att dessa inte heller denna gång haft någon effekt på väljarna.

Det kan var därför som ”soffan” (de som avstod från att rösta i valet 2022) kommer in i väljarflödet. Skandalerna har ändrat synen på partierna något, och en del tycker att de tappar ett parti att rösta på samtidigt som andra känner att det kan var läge att rösta.

SD mobiliserar stort från soffan, men utöver det tar de också ganska många väljare från M. M vinner också från soffan men tappar till SD och S. S tappar i sin tur till soffan.

Men det kan vara övergående. Som vi kunde se i partiledarförtroendet så blir skandalerna mer en del av kampen mellan partierna än ett chockerande avslöjande. M, S och SD har alla inom kort tid haft sina skandaler nära partitoppen: S med deras inre väsen och lotterierna, eller f.d. partitoppen i M:s fall.

Om man lägger till att varannan svensk tycker att nyhetsmedia driver sin egen agenda, så tolkas granskningarna lätt som en kampanj också det. Inte partipolitiskt, men ändå för ett visst intresse, och det går att snabbt gå vidare för politiken och kanske ignorera den snabbare.

För politiken är det ett oroväckande tecken, för det betyder att det bara är ett spel. Att politikens roll inte är att förvalta landet på medborgarens mandat, utan att man bara vill vinna enkla poänger mot sina politiska motståndare.

Precis som det är ett varningstecken för nyhetsmedia att de måste uppfattas ännu mer som att de inte driver en egen agenda. För nyhetsmedia är lösningen fördjupning. Det ytliga kan lätt missuppfattas och tolkas som en agenda av de som granskats. Men om det journalistiska hantverket syns och frågan blir lite mer mångfacetterad så ser det mer neutralt ut.

Annars är det inte mycket som händer. C ökar avståndet från 4%-spärren. MP likaså L och KD är kvar under spärren och är båda i princip lika stora.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan om hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.

Novus väljarbarometer för oktober 2024 genomfördes under perioden 9–20 oktober 2024. Undersökningen besvarades av totalt 2144 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Andelen som skulle rösta på annat parti är 1,6 procent (±0,0) och andelen osäkra väljare, d.v.s. de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 2,9 procent. Om det vore val till riksdagen idag skulle mandaten fördelas enligt följande: M 74; L 0; C 20; KD 0; S 127; V 27; MP 24; SD 77.

Läs hela rapporten här: Novus väljarbarometer oktober 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: