Vad påverkar partival inför valdagen?

Med mindre än en månad kvar till valet tänkte jag titta lite på Novus eftervalsundersökning kring hur väljarna agerade inför valet 2018. Som jag skrivit lite om innan var väljarrörligheten mycket stor. Efter SVT:s sista debatt där Åkesson sa “dom är inte svenskar” ändrade sig 4 % av väljarkåren, 2 % valde slutligen M och 2 % valde S, som inte innan tänkt rösta på dessa partier. SD vann alltså inte väljare på detta, utan de M & S som ansågs vara det två alternativen som var regeringsbärande vann väljare på detta.

Novus eftervalsundersökning

Novus eftervalsundersökning från 2018 innehåller över 10 000 intervjuer och frågar efter att man röstat, så vi har en unik insikt inte bara i vad man tänker rösta på innan valet, utan också vad man röstade på och varför. Detta är en undersökning vi tar betalt för, men jag tycker ändå att det kan finnas ett samhällsintresse att titta lite på den nu nästan fyra år senare inför detta val.

Vill du veta hur väljarna agerar i år efter valet, kontakta oss så kan du få en offert för att ta del av eftervalsanalysen. Den innehåller en lång rad frågor kring väljarnas tankar och resonemang kring politiken och varför man valde som man valde. Ingen annan undersökning i Sverige är lika omfattande som denna. Jag kommer bara göra ett par nedslag nu. Detta är det första.

Vad påverkade valet av parti inför valet 2018?

Inte helt otippat, tittar varannan väljare på politiken i de frågor man tycker är viktigast. Därför Novus viktigaste fråga är något som är mycket viktig att följa för de som vill förstå vad som ligger bakom de politiska rörelserna.

Novus viktigaste politiska frågan

Ideologin kommer på andra plats, något som ligger under ytan hos partierna, som väljarna ändå lutar sig mot, men som egentligen partierna behöver bli bättre att kommunicera kring. Det är lätt att partierna fastnar i dagens politiska sakfråga och tredjeplatsen på listan. En bra partiledare, det vi ser i våra studier kring väljarens beteende är att man först måste ha förtroende för partiföreträdaren. Har man det så litar man på att politiken partiet för har en möjlighet att genomföras. Så partföreträdarens roll är mycket viktig i politiken. Riksdagsledamöterna är våra förtroendevalda som skall representera vårt intresse i riksdagen. Då måste man lita på dom.

Den andra undersökningen som är viktig för att förstå politiska förändringar är därför Novus förtroende för partiledare:

Novus partiledarförtroende

Längre ned i listan har vi lite överlappande svar kring politik och företrädare som jag hoppar över nu. Men det finns några andra som är viktiga att nämna.

18 % Röstar MOT ett parti

18 % nästan var femte svensk anger att de röstade på ett parti som tydligt markerat mot ett parti man själv ogillar. Detta är intressant och nästan varannan C väljare hade det som en orsak till partival. Var fjärde L väljare likaså. Men även S, V och MP hade det som en viktig orsak till partivalet. Inte så överraskande kanske, men ändå intressant att lyfta.

15 % valde parti pga valkompassen

15 % av väljarna anser att valkompassen var en av de viktigaste anledningarna till partival. En viktig påminnelse kring hur viktigt det är att de ger en rättvisande bild av partiets politik och även ideologi. De visar också media genomslag i politiken. En valkompass kommer för nästan 1 miljon väljare att vara en viktig anledning till det parti man sedan väljer att rösta på.

11 % känner sig som anhängare

Partiernas folkliga förankring har ju sjunkit år efter år, det är en utmaning i tilltron till demokratin. Men drygt var tionde väljare anser ändå att de är en anhängare till det parti de röstat på. Detta kan ses som partiets kärnväljare, men alla inte registrerade medlemmar i partierna. 2020 var ca 280 000 svenskar medlem i ett parti. Men ca 700 000 svenskar ser sig som anhängare till ett parti.

Flest anhängare har V och S, trots att S hade tre gånger så många medlemmar jämfört med V 2018. De är de enda två partier i riksdagen som har en högre andel anhängare än genomsnittet i på alla partier.

Jag hoppas detta gav lite intressant läsning hur väljaren valde inför valet 2018. Det kan nog sprida lite ljus över vad vi har att vänta oss inför valet 2022 i samma fråga.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

 

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: