Sydsvenskans kultursida är inte helt hundra idag tyvärr

Det är inte lätt när det blir fel…
Å det blir inte mer rätt när man vägrar rätta…
Så här skriver Sydsvenskans Patrik Nilsson idag på deras kultursida:

Enligt en rapport från undersökningsföretaget Novus är det andra personer som bättre representerar det blågula. Utifrån en lista med kända svenska namn har tusen personer röstat på vem de bäst tycker företräder Sverige i världen och Carl XVI Gustaf hamnar först på fjärde plats.
Men mest sensationellt är kanske ändå statistikernas räkneförmågor. Så här presenterar man nämligen undersökningen i ett pressmeddelande: ”Zlatan Ibrahimovic toppar listan som svenskarnas favorit då varannan menar att han är Sveriges bästa varumärkesambassadör. Nästan lika många (47 %) svarade Kronprinsessan Victoria och var tredje (33 %) har IKEA:s Ingvar Kamprad som favorit.”

Artikelförfattaren hakar upp sig på ett ord i pressmeddelandet från Novus kund Sveriges Annonsörer, samtidigt som det var tydligt att man kunde rösta på flera personer då hela frågeformuleringen var med i pressmeddelandet.
Läste man hela pressmeddelandet så var det uppenbart hur undersökningen gick till och det står inte och faller med den olyckligt formulerade mening från Sveriges Annonsörer som Patrik raljerar kring och säger kommer från Novus.
 
Efter en maildialog med artikelförfattaren så framkommer att han medvetet har valt att missförstå och absolut förstår att det inte borde bli 100 % då man kunde rösta på flera personer. Han valde med andra ord att märka ord.
Det må vara hänt om man vill göra det. MEN det han också väljer att “missförstå” vem som är avsändare, och låter påskina att Novus är avsändare till pressmeddelandet.
När han väljer att raljera kring vår oförmåga att räkna så gör han det baserat på ett syftningsfel i en mening som Novus inte ens skrivit.
Mao här har vi då tyvärr en artikel som inte heller blir 100% och det är mycket tråkigt att man felaktigt anklagar Novus för att inte kunna räkna baserat på en mening en tredje part skrev.
Det mest uppseendeväckande här är att Patrik inte ens rättar när jag informerar honom om detta utan anser att han står i sin fulla rätt att anklaga Novus för något som en tredje part skrivit.
Eller som han själv avslutar med: “Jag förstår att det inte känns helt rättvist men om du anser att er undersökning misstolkats av er uppdragsgivare så får du ju ta det med dem.”
Nu är ju inte problemet att det är Sveriges Annonsörer som medvetet misstolkar en undersökning utan Sydsvenskan…
I en värld där man skall hållas ansvarig för texter man inte skrivit av en media som medvetet missförstår så har vi större problem än en lite olyckligt formulerad mening i ett pressmeddelande.
 
Torbjörn Sjöström
VD
Novus
Läs artikeln här:
Artikeln som skärmdump (om den ändras eller tas bort)
130 procent text
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: