Idag minns jag Alf Sjöström, Novus grundare, på hans födelsedag

Idag den 29 maj 2018 skulle Alf Sjöström, Novus grundare, fyllt 72 år

Alf jobbade för Novus ända till han gick bort efter en kort tids sjukdom i 3:e april 2010.

Alf var en entreprenör i dess sanna bemärkelse, han var också en av de mest erfarna undersökarna i Sverige.

Jag önskar att jag hade bättre koll på vad Alf (min pappa) gjorde, det mesta pågick i hans huvud, han var rätt tystlåten med mycket. Jag önskar att han hann skriva ned sina memoarer, för jag vet bara skärvor.

Men jag vet att han inte lämnade någon oberörd. Det hände saker, han åstadkom saker. Han hade många idéer och han genomförda de bra.

Så jag har många kunskapsluckor sedan innan jag var med, där jag fått höra skärvor från många oväntade håll.

Han startade Sifos telefoncentral i Ronneby (den är fortfarande kvar)

Han startade Sveriges första och största call center, ett call center som förutom att hantera TV shop när det kom, och Telia behövde bygga ut sina televäxlar för att inte braka ihop när förvandlingsväskan kom… Softcom som det hette hade en AXE växel som hade samma kapacitet som var något av det största som fanns då. Företaget fanns sedan från Pieå i norr till Ronneby i söder, Estland, Lettland, Litauern och Polen. Det var ett jätteföretag, som pappa startade från noll. Minns jag rätt var det över tusen anställda bara i Sverige.

Han startade också upp Gallup i Sverige, som sedan såldes till TNS

Men han var också lite för snäll, han litade på människor, han blev lurad på hela hans livsverk, Softcom.

Trots det var han inte färdig. Han startade upp Novus för han såg att undersökningsföretagen fastnade vid teknisk insamling av data. Telefoncentraler, eller cost center, som han kallade dom när de var inhouse. Datainsamlingen begränsade utvecklingen av tjänsterna inom undersökningsbranschen.

Det är kompetensen hos undersökaren som är det viktiga, datainsamlingen är något som kan ske på olika sätt.

Något jag verkligen insett när jag så hastigt fick ta över hans roll, och har benhårt fokuserat på att fortsätta bygga upp Novus till att bli det bästa undersökningsföretaget.

Jag tror inte någon annan i Sverige hade kunnat starta upp ett undersökningsföretag som blivit så framgångsrikt, få andra har den trovärdigheten han hade inom undersökningsbranschen lägg sedan till det unika entreprenörstänket, det finns inte många sådana människor. Det pappa gjorde var nästan alltid unikt. Även om man som son kunde bli tokig på att han litade på turen lite för mycket, för det var så det kändes ofta.

Men å andra sidan, hela undersökningsbranschen är uppbyggt på att man skall lita på slumpen. Det var antagligen bara jag som inte förstod, han berättade oftast inte vad han tänkte, och han hade mycket ofta helt rätt. Även om det för utomstående såg ut som han hade tur, men han jobbade å andra sidan jättehårt för just den turen under hela sitt liv.

Hursomhelst, idag minns jag pappa, Novus grundare, med värme. Vi som arbetar vidare på Alfs idé, om ett undersökningsföretag som inte sitter fast i de för tillfället rådande tekniska lösningen, utan fokuserar på konsumenten/användaren/väljaren. Kunskapen om människan är helt rätt. Det gör Novus bättre rustade för att hantera digitalisering, robotisering, AI och allt vad som kan komma. För så länge människan är konsumenten, så kommer kunskapen om mänskligt beteende vara det mest värdefulla vi kan ha.

Det är med glädje, sorg och saknad jag minns min pappa och Novus grundare idag.

Om ni vill se lite mer om Novus ekonomiska utveckling sedan 2008 så kan ni läsa här

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: