Novus väljarbarometer VS SCB PSU

SCB:s PSU släpps imorgon, och det pratas om att de underskattar S som att det är en sanning, jag beslut mig för att jämföra med Novus väljarbarometer, och Novus Svensk Väljaropinion (SVO, vår poll of polls)

Hur är det egentligen?

Jag har tidigare skrivit om att SCB bekräftar det vi kunde konstatera, att det inte finns en skameffekt med att mäta SDs sympatier. Däremot finns det en misstroendeeffekt. Länk här

Imorgon när SCB släpps så kommer det också uppstå en del förvirring, helt plötsligt har de senastge 6 månaderna inte existerat, om det är som tidigare SCB släpp så kommer det vara artiklar som enbart jämför med en 6 månader gammal undersökning. Sannolikt kommer det vara “S rasar stort!”, “SD största vinnaren i SCB:s PSU!”

SCB hade i förra mätningen 32,6 på S, det är mycket sannolikt att det kommer ligga rejält under den.

Men S problem är ingen nyhet, minns jag rätt så tog vi på Novus/SVT upp den i april, för då kunde man se en signifikant nedgång sedan december.

SD:s uppgång likaså, den var en nyhet i maj, men blir det som jag tror, att man jämför med läget för 6 månader sedan i SCB med maj så kommer sannolikt detta bli nyheterna. Dom kan ha missat Moderaternas upp och nedgång helt då den ser ut att skett mellan mätperioderna för SCB.

Metodmässigt så genomför SCB färre intervjuer per undersökning än Novus/SVT gör varje månad. Novus metodbeskrivning finns här

Här nedan finns det två grafer, Flik 1 där SCB jämförs med Novus väljarbarometer, och flik 2 som jämför Novus Svensk Väljaropinion med SCB. Jag har valt att ha samma färg per parti, men SCB har tillägget (SCB), det är lätt att se skillnad på de större partierna, pga SCB har 7 datapunkter och Novus har 44, för att se de mindre partierna underlättar det att “släcka” det man inte vill se, grafen är nämligen interaktiv och klickar man på en beskrivning så kan den gråas ut för att göra grafen mindre rörig. Jag har försökt att matcha undersökningarna så att fältperioderna är så nära varandra som möjligt, men hittar ni några fel så säg gärna till, detta har varit ett primärt manuellt arbete blandat med copy paste, så min mänskliga faktor kan inte ignoreras.

jag ser ett par tydliga tendenser under denna mandatperiod.

Socialdemokraterna överskattas helt klart i SCB jämfört med både Novus VB och Novus SVO.

Moderaterna ser ut att överskattas de senaste två undersökningarna, totalt har SCB legat under 2 ggr och i samma nivå 2 ggr samt en bit över poll of polls och vår väljarbarometer 3 gånger.

Sverigedemokraterna ser ut att underskatta i SCB jämfört med Novus Väljarbarometer. Men jämfört med vår poll of polls är det inte lika tydligt. Vår väljarbarometer har genomgående legat lite högre på SD jämfört med de andra etablerade. Detta pga vårt sätt att hantera misstroendeeffekten, läs mer om den här

Centerpartiet ser ut att underskattas i SCB de senaste 3 undersökningarna.

De övriga partierna ser jag inget uppenbart, blir lite vanskligt också när man kommer ned på på de mindre uppenbara sakerna, det kan vara mätfel man tror är systematiska fel. Problemet är också att jag inte vet varför, så man kan bara stanna vid ett konstaterande.

Jag valde att både jämföra med Novus väljarbarometer och vår poll of polls Novus Svensk Väljaropinion för att ge en lite bredare bild. Novus Svensk väljaropinion innehåller ju också väljarbarometrar från de andra etablerade undersökningsinstituten i Sverige. Läs mer som Novus Svensk Väljaropinion här

Betyder detta något?

Vi skall inte glömma att alla undersökningar innehåller osäkerheter, varje undersökning som genomförs enligt alla konstens regler är inte noggrannare än att man med 95 % sannolikhet kan säga att resultatet är inom felmarginalen. Läs lite mer om de olika felmarginalerna här

Men är det så att en undersökning konstant ligger under eller över andra, kan det vara något med metoden som påverkar. Forskarna brukar älska därför poll of polls. Där man tar fram ett genomsnitt mellan alla publicerade undersökningar och på så sätt bör få en bättre siffra på totalen och ev metodskevheter jämnas ut. MEN det förutsätter att alla undersökningar är så bra de kan bli. Med alla de senaste metodförändringar som skett så börjar det bli allt svårare att säga, då många metodförändringar inte stämmer med den vetenskap och beprövad erfarenhet som finns inom området. Jag har bloggat lite om metodförändringarna här

Idag är det alldeles för enkelt att säga att poll of polls är bättre, Nate Silver har haft problem med detta länge nu, men skall inte göra en utvikning om detta nu, det finns något som kallas herding. Finns det för få bra väljarbarometrar  fungerar inte en poll of polls. Personligen litar jag helt på Novus/SVT:s väljarbarometer, av den enkla anledningen att vi gör allt vi kan för att den skall vara så bra den kan vara. Hur skulle det se ut om jag inte trodde på vår egen undersökning? Hur skulle det se ut om jag inte såg till att vår egen väljarbarometer var så bra den kunde vara?

Men imorgon kommer SCB och vi kommer väl antagligen se stora rubriker som jämför dagens väljaropinion med hur den såg ut för ett halvår sedan. Fullständigt förvirrande för de flesta.

Vi kommer också så se livesändningar, vi kommer få höra journalister som med bestämdhet säger att SCB brukar underskatta Socialdemokraterna. Vilket iofs de ser ut att göra jämfört med Novus under denna mandatperiod. Varför det skiljer sig åt kan jag inte riktigt förklara. Vi hade båda en bra träffsäkerhet på S på valdagen. Däremot underskattade då SCB Moderaterna rejält, och vi underskattade SD rejält.

Imorgon kommer jag uppdatera grafiken med aktuella siffror från SCB, så får vi se hur den ligger i förhållande till oss andra. Om tendenserna är desamma, och om vi kanske ser något nytt som vi inte redan vet. Men det hade varit mycket märkligt, eftersom vi andra undersöker väljaropinionen varje månad, inte bara var sjätte.

Den riktiga anledningen till varför SCB är populär bland journalister är för att de helt plötsligt får vara opinionsundersökare för en dag, för de får så mycket data. Hmm, undrar om jag skulle testa att vara journalist för en dag… Nej, tror jag håller mig vid vad jag gör. En undersökning är inte statistik utan kunskap. Vi beskriver VAD, förklarar VARFÖR, och ger ledtrådar kring HUR man kan utveckla sin affär.

Förresten skillnaden mellan fakta och kunskap kan vara intressant att fundera lite på också, jag bloggade om det här

SCB är en faktaleverantör, det är deras uppdrag, så inget provocerande med det, vi har olika roller helt enkelt, Novus är en kunskapsleverantör.

 

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: