Hur är det? Gick inte SKOP i konkurs?

Vi var många som såg nyheten om SKOPS konkurs för ungefär ett år sedan. Bland annat skrev Dagens Media om detta

http://www.dagensmedia.se/nyheter/pr/article3543702.ece

Nu har jag anställt personal som var med om en tidigare SKOP konkurs, så jag var kanske inte så förvånad.

Men när dammet lagt sig så visade det sig att det fanns två SKOP, förvillande lika uppsättningar i styrelsen, alla med samma efternamn, och man får känslan av att det är samma ägare.

Det som gick i konkurs var:
Skandinavisk Opinion SKOP Aktiebolag (556248-086) Ordförande: Birgitta Hultåker
De hade 8 anställda enligt ALLA bolag
Registreringsår 1984

Detta SKOP hade en kund som enligt vad man kunde utläsa från konkursförvaltarens uttalande man tappade, att kunden inte längre beställde undersökningar var orsaken till konkursen.

Konkursade SKOPS enda kund heter:
SKOP Research AB (556654-2932) Ordförande: Lars Hultåker
2 anställda
Registreringsår 2004

Konkursförvaltaren drev vidare den konkursade “underleverantören” ett tag, och det publicerades förvånandsvärt många SKOP undersökningar, för att vara ett bolag som inte hade någon kund och därför tvingades ansöka om konkurs…

Nu verkar återigen SKOP leva och frodas, på deras hemsida finns det inga spår om det som hänt, utan där kan man läsa att SKOP grundades 1985.

Förutom små detaljer som att man inte kan läsa ut organisationsnummer och bolagets företrädare på hemsidan, så gör man allt man kan för att ge intrycket av att det är ett seriöst företag.

SKOP har under våren även vunnit ett antal upphandlingar, jag tittade på offerten som SKOP skickade til trafikverket, och vann. Där man refererar till sin anrika historia. I offerterna refereras till referenser som genomförts sedan 2002.

Länken till deras offert är här

Vänta nu här, en sak glömde jag nämna det SKOP som nu inte gått i konkurs bildades 2005. Hur är det möjligt att referera till referenser som genomförts av ett bolag som antingen inte ens existerat vid referernstillfället, eller har gått i konkurs?

Nästa konstighet är personalen som refereras till. Chefsstatistikerna har jobbat på SKOP sedan oktober 2008, nästa person har varit heltidsanställd på SKOP sedan 2007. Sedan kommer vi till grundaren Örjan Hultåker, han grundade SKOP 1985…

Förutom det faktum att det enda SKOP som existerar idag registrerades 2004 så har det bara 2 anställda.

Att man i en upphandling inte nämner en sådan central del som att bolaget som verkar haft all personal och genomfört uppdragen sedan 1984 gick i konkurs ett år innan, och att man nu jobbar vidare som om inget har hänt är väl rätt konstigt?

Låt oss då kgå tillbaka till orsaken till konkursen. Om det nu var så att SKOP-Research inte längre beställde undersökningar från Skandinavisk Opinion SKOP Aktiebolag. Varför verkar de fortfarande?

Skall det vara så lätt att kunna fortsättta som om inget har hänt?

Var det ett sätt att skuldsanera?

Hur är det möjligt att upphandlande myndigheter inte ser att företaget som vinner en upphandling förlitar sig på referenser från ett bolag som gått i konkurs?

Många frågor. Tyvärr verkar svaret vara ja det går att göra lite hur som helst. Bara man inte bryr sig om detaljerna.

skandinavisk_opinion_skop_aktiebolag1
skandinavisk_opinion_skop_aktiebolag_styrelse2
skop_research_ab3
skop_research_ab_styrelse4

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: