Torbjörn Sjöström tillsammans med övriga styrelsen iGallup International.

Novus vd träder in i Gallup Internationals styrelse

Under Gallup Internationals årsmöte den 10 maj 2023 i Tbilisi valdes Novus vd Torbjörn Sjöström till ny styrelseledamot i organisationen och blir också en del av den operativa ledningen för Gallup International.

I september 2022, valdes Novus och dess moderbolag Gallup Nordic officiellt in i Gallup International. Detta skedde samtidigt som organisationen firade 75 år.

Den nya styrelseposten för Novus vd innebär att Novus blir en aktiv del i framtiden i globalt nätverk av expertbolag, tillika några av de bästa oberoende undersökningsföretagen i världen.

Årsmötet var det 76:e i ordningen, vilket gör Gallup International till världens äldsta undersökningsorganisation, startad av den amerikanska sociologen George Gallup som arbetade med marknadsundersökningar. Gallups metod fick sådant genomslag i världen att ”gallupundersökning” eller ”gallup” länge var en vanlig term för en opinionsundersökning. Hans metod är fortfarande grunden för hur man gör tillförlitliga undersökningar.

– George Gallup åkte runt i världen för att bidra till etableringen av nya Gallupbolag i flera länder. Hans vision var att undersökningar inte bara var ett viktig demokratiskt verktyg utan också ett fredsverktyg, människor vill faktiskt inte ha krig och invadera andra länder, säger Torbjörn Sjöström.

Torbjörn Sjöström på plats på Gallup Internationals årsmöte.

Torbjörn Sjöström på plats på Gallup Internationals årsmöte.

Novus har digitaliserat Gallupmetoden

Under årsmötet som tog plats i Georgien representerade Torbjörn Sjöström Novus och huvudägaren Gallup Nordic samt Svenska Gallupinstitutet, ett av de äldsta Gallup-bolagen utanför USA. Endast ett bolag per land får vara medlemmar i Gallup International, och vid 75-årsjubileet ifjol valdes Gallup Nordic/Novus in.

– Novus är troligtvis världens bästa undersökningsföretag. Den tillförlitlighet våra undersökningar har kombinerat med vår innovationsförmåga att modernisera utan att försämra tillförlitligheten – jag har ännu inte sett något annat företag i världens om kommit längre än oss på de punkterna, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Vi har digitaliserat Gallups modell på ett unikt sätt. Något andra företag i Gallup International vill lära sig av oss. Vi har hela tiden legat i framkant för moderna tillförlitliga undersökningar, att fler tar efter det stärker hela branschen, något som tyvärr behövs mer än någonsin. Kunskapssamhället är baserat på tillförlitliga undersökningar.

Tillsammans med de andra undersökningsföretagen i Gallup International når Novus nästan hela jordens befolkning. Det som gör nätverket unikt är att alla medlemmar har en djup kunskap kring sin marknad och undersökningskompetens, som de stora internationella koncernerna har rationaliserat bort. Genom styrelseposten tar Novus en aktiv roll att agera på en global marknad utan att tappa den lokala kännedomen och kompetensen som är avgörande för bra undersökningar.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: