Svenskarnas syn på Finland

Novus har på uppdrag av tankesmedjan Magma och i samarbete med Finlandsinstitutet, Finlands ambassad – Stockholm, Kulturfonden för Sverige och Finland gjort en undersökning om svenskarnas bild av Finland. Undersökningen jämförs med tidigare undersökningar vi gjorde med liknande frågor år 2017 och 2020.

Fanny Göterfelt seniorkonsult på Novus har idag varit på plats i Finland för att presentera rapporten och detta har uppmärksammats de finska medierna. I Svenska Yle “Svenskarna ser mer positivt på Finland än tidigare…” samt i HBL “Så här tycker svenskarna om Finland – och om Sanna Marin”.

Nära hälften av svenskarna är intresserade av att lära sig mer om Finlands historia, följt av finsk samhällsdebatt (36%) och den finska säkerhetspolitiken (33%). Åtta av tio har en positiv inställning till Finland. Ingen svarar att de har en negativ inställning till Finland. Kriget i Ukraina och NATO påverkar positivt. Bastu, sisu och sjöar är fortfarande svenskarnas starkaste associationer av Finland. Vi ser även hur kriget i Ukraina och den pågående NATO-ansökningen påverkar svenskarnas bild av Finland. Svenskarna är positivt inställda till Finlands försvar, krishantering, ihärdighet och handlingskraft. Även Finlands hantering av Covid-19 pandemin ses som mestadels positiv. Stängda gränser under pandemin har möjligen förstärkt svenskarnas syn på Finland som ett handlingskraftigt land med en fungerande krishantering.

Ta gärna del av rapporten på vår kund Magmas hemsida.

Varje månad bjuder vi på kunskap, fakta och rapporter inom området varumärke och kommunikation i form av Novus Varumärkesbrev.
Vill du ta del av det? Prenumerera här.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: