Förtroendet för Sveriges ministrar

I Novus undersökning om förtroendet för regeringens ministrar är Margot Wallström den minister med absolut högst förtroende. 44 % har ganska eller mycket stort förtroende för henne och 28 % har ett ganska eller mycket litet förtroende. I maj 2016 toppades listan av Anders Ygeman som då hade 41 % i förtroende – och dessutom endast 13 % i ganska eller mycket litet förtroende. Margot Wallström är också en av regeringens mest kända ministrar då endast 3 % inte känner till henne.

Statsminister Stefan Löfven är den minister som har näst högst förtroende om man ser till mycket eller ganska högt förtroende. Men om man också väger in de som har litet förtroende (balansmått) så kommer han först på sjundeplats. Sett till balansmåttet kniper Peter Hultqvist andraplatsen. Magdalena Andersson finns på fjärdeplats sett till andel högt förtroende (26%) följt av Miljöpartiets Bah Kuhnke (23%). På listan över tio ministrar med högst förtroende återfinns förutom Bah Kuhnke även Peter Eriksson på tiondeplats (14%).

Sett till balansmått (stort förtroende minus litet förtroende) hamnar Miljöpartiets båda språkrör på de två tydliga sistaplatserna eftersom mer än varannan väljare har ett ganska eller mycket lågt förtroende för dem.

Kännedomen är mycket låg för flera av ministrarna. Av regeringens samtliga 22 ministrar (Lena Hallengren ej inräknad) är det sju stycken som fler än var tredje inte känner till. Allra mest okända är Heléne Fritzon, Karolina Skog samt Helene Hellmark Knutsson. Både Fritzon och Skog är ministrar som tillkommit senare under mandatperioden medan Hellmark Knutsson funnits med i regeringen sen regeringsbildningen efter valet 2014. Värt att notera att svenska folket har svårt att ha varken ett stort eller ett litet förtroende för okända ministrar.

LÄS/LYSSNA PÅ EKOTS INSLAG OM UNDERSÖKNINGEN HÄR

I rapporten presenteras resultatet för samtliga ministrar och rapporten innehåller fyra resultattabeller. En med resultatet sorterat på de tio ministrarna med högst andel stort förtroende, en tabell där vi redovisar samtliga ministrars resultat samt med jämförelse mot 2016, en resultattabell sorterat på balansmått (andel stort förtroende minus andel negativt förtroende) och slutligen presenterar vi resultatet sorterat på kännedom.

Läs rapporten i sin helhet nedan:

Rapport Novus Förtroende Ministrar 180308

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: