TV4/Novus: Majoritet vill att kungen avgår

En majoritet av svenskarna vill att kungen avgår, visar en färsk undersökning som Novus gjort för TV4. Men fortfarande anser 58% att monarkin ska finnas kvar.

35 procent säger sig nu ha ganska eller mycket litet förtroende för kungen medan 30 procent har ganska eller mycket stort förtroende. Resten svarar varken eller.

– Tidigare har det alltid varit fler som haft förtroende för kungen än som inte haft förtroende och detta är första gången som det är ombytta roller. För ett halvår sedan var det fyra av tio som hade förtroende för honom nu är det tre av tio som uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för honom, säger Irena Busic, Opinionschef på Novus.

En majoritet vill nu att kungen ska lämna tronen, 32 procent vill att kronprinsessan Victoria tar över och 21 procent vill avskaffa monarkin helt.

Undersökningen genomfördes som webbintervjuer inom ramen för Novus Sverigepanel. 1 000 intervjuer genomfördes med den svenska allmänheten, 18 år och äldre, under perioden 5-6 december 2011.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: