Svenska bakverk godast i världen

Borta bra med hemma bäst. Så tycker svenskarna, åtminstone när det kommer till bakverk och desserter. När svenska folket svarar på frågan vilket land som har godast bakelser och desserter är Sverige överlägsen vinnare. Det visar en undersökning som varumärket Ögon har gjort.

Så här i sommartider är planeringen för årets semester i full gång. Men resenären med sikte på läckra bakverk och smaskiga desserter kanske gör bäst i att stanna hemma. Här ligger nämligen Sverige i framkant jämfört med andra länder, i alla fall enligt svenskarna själva.

I Ögons undersökning om vilket land som har godast bakelser och desserter svarar drygt var tredje person Sverige. Cirka en tiondel av de tillfrågade anser att Italien respektive Danmark har godast bakelser och desserter. De europeiska länderna dominerar svaren i undersökningen medan övriga länder som USA och Thailand får lägst andel röster.

– Jämfört med matlagning där vi gärna lånar från andra kulturer är det häpnadsväckande hur “svenska” vi är när det kommer till bakverk och desserter, vilket vi även märkt på bidragen i vår recepttävling Årets Bak- och Dessertmästare. För många är det nog inte sommar på riktigt utan jordgubbstårtan och fikat med kanelbullar, säger Pernilla Kvarmans, produktchef för varumärket Ögon.

Sverige är totalt sett favoritlandet för bakelser och desserter, men det finns regionala skillnader. Stockholmarna har en speciell svaghet för italienska bakverk och desserter, medan boende i Västsverige i större utsträckning föredrar danska sötsaker. Mer än dubbelt så stor andel bland smålänningarna föredrar tyska bakverk jämfört med riksgenomsnittet och i Norrland är svenska bakverk och desserter mer populära än någon annanstans i landet.

I år anordnar varumärket Ögon för andra året i rad recepttävlingen Årets Bak- och Dessertmästare. Tävlingen är till för alla med en passion för himmelska bakverk och delikata desserter. Syftet med tävlingen är att främja smakupplevelser och kreativitet i köket. Alla får vara med och tävla förutom yrkesverksamma i restaurang- och konditorbranschen. I den välrenommerade juryn sitter bland andra Mia Öhrn, konditor och matskribent, och Josefin Craaford, programledare och juryns stilexpert.

För mer information om tävlingen, besök www.bakochdessert.se

Länderna med godast bakelser och desserter

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av varumärket Ögon. Intervjuerna genomfördes i Novus webb-buss under perioden 24 februari – 1 mars 2011. Svaren baseras på 1000 intervjuer med respondenter 16 år och äldre. Panelen är rekryterad från ett riksrepresentativt urval.

Vilket land tycker du har godast bakelser och desserter?

Sverige 36% Italien 9%

Danmark 8%

Frankrike 5%

Tyskland 4%

USA 3%

Spanien 1%

Thailand 0%            

Annat 3% Vet ej 31%

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: