En miljon på banken – då är svensken rik

Ungefär en miljon kronor på banken. Det krävs för att svensken ska känna sig rik enligt en färsk nordisk undersökning som Nordnet låtit Novus göra. Stockholmarna däremot behöver det dubbla på kontot, två miljoner kronor, för att uppnå samma känsla.

Norrmännen nöjer sig också med drygt en miljon kronor på banken, medan danskarna och finländarna hamnar närmare Stockholms summa (ca 1,8 miljoner kronor*).

Arv enklaste sättet att bli rik

Att ärva pengar är det enklaste sättet att bli rik på, anser både svenska män och kvinnor. Även i de övriga nordiska länderna hamnar den metoden högst på listan.

“Det är ett enkelt sätt, men inte mest sannolikt. Våra grannländer tror i större utsträckning på att man kan jobba sig till en förmögenhet”, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef för Nordnet.

På andra plats väljer de svenska männen att vinna pengar genom spel och svenska kvinnor genom ödet. Att starta eget företag hamnar ganska långt ner på listan enligt både män och kvinnor.

Den som spar han har

Intervjupersonerna fick även frågan vad de skulle göra om de fick en miljon kronor. I samtliga länder hamnar sparande högst upp på listan. På andra plats hamnar ge pengar till familj och vänner, förutom i Danmark där man hellre skulle köpa en lyxresa. Endast några procent av de tillfrågade i respektive land har svarat att de skulle säga upp sig från sitt jobb.

Ett samarbete inom ramen för Novus Nordic Research Alliance

Novus har genomfört undersökningen i samarbete med Novus Nordic Research Alliance. De partners som varit delaktiga i denna undersökning är norska Respons Analyse, danska Analyse Danmark och finska IRO Research.

“Vårt nordiska samarbete erbjuder våra kunder att snabbt, kostnadseffektivt och med hög kvalitet kunna genomföra undersökningar i hela norden”, säger Mikael Ohlsson på Novus.

1 000 intervjuer genomfördes med allmänheten 18 år och äldre i respektive nordiskt land under perioden 24 februari till 10 mars 2011. I Sverige genomfördes intervjuerna inom ramen för Novus Sverigepanel. 

*Riksbankens dagsnotering valutakurser mot svenska kronor 2011-03-15

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: