Novus egna undersökningar

Coronastatus 0404

Detta är en äldre sida som visar den dagens publicering, den senaste uppdateringen hittar du alltid på: Novus Coronastatus

Uppdaterad 20200404 kl 17:00

Nytt på bloggen: Hur många är egentligen smittade av Corona?

Tidigare blogginlägg: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Denna sida kommer uppdateras dagligen, Gårdagens inlägg är här:
Coronastatus 0403 (bl.a. 30% av de som är sjuka nu har varit sjuka över 5 veckor)

För att tidigare dagar se länkar längre ned efter dagens uppdatering

Vilka symptom har de som tror de har Corona?

I dagens uppdatering tittar vi närmare på två dagars data 2-3 april, bestående av 1098 intervjuer, för att vilka symptom de som tror att de har Corona har samt deras partner om de tror att den har Corona. Men också på den dagliga undersökningen genomförd 3 april basera på 543 intervjuer. Allt utfört i Novus Sverigepanel i åldersgruppen 18-79 år. Den är som alla Novus undersökningar mot allmänheten representativ för svenska folkets åsikter i undersökta frågor.

Novus har utökat undersökningen lite och även frågat om man har en partner hemma och om denne är sjuk, omfattningen av sjukdomen vilka symptom, samt om man tror att det är Corona. På så sätt når vi fler och kan bygga oss en ännu bättre bild av spridningen och symptomen,.

7 % av tillfrågade svenskar tror de har Corona, till det tror 5 % av de tillfrågade att deras partner har Corona. Vanligaste symptomen är Trötthet, snuvig, huvudvärk och hosta.

Det har diskuterats att tappat luktsinnet skulle vara ett symptom som tyder på Corona, det uppger 12 %, jag har själv mina misstankar att svider i ögonen är ett annat tecken. Det uppger 15 % av de som tror de har Corona att de har.

Eftersom det kommer fler rapporter om att man kan ha Corona men vara mer eller mindre symptomfri har vi också lagt till lättare förkyld som ett svarsalternativ. Vi tog också bort alternativet “lång historik av sjukdom” för man kan ju både vara frisk och ha Coronaliknande symptom ändå, så den var lite missvisande. Detta saboterar vår tidsserie lite samtidigt lär vi oss lite mer på grund av detta. Så vi blev nog av med ett mörkertal här ändå.

I genomsnitt de senaste två dagarna uppger ca 17 % av svenska folket att de har mellan lättare förkylningssymptom till sängliggande. Men vi bygger upp ett rullande medeltal på tre dagar på denna data framåt, imorgon kommer det vara ett medelvärde på tre dagar.

Det ser det fortfarande ut som en tillplattad kurva. Bloggar mer om tankarna kring det här: Ser vi en utplanad kurva i Sverige?

Vi har nu ändrat presentation av denna grafik och rapporterar tre dagars rullande medelvärde, jämnar ut eventuella hopp i datainsamlingen och ger en helt annan stabilitet i datat, då varje datapunkt då är baserad på ca 1800 intervjuer.

Hur många är smittade idag? Ja det är ju den stora frågan, och jag har nu breddat rapporteringen lite. Delvis har vi räknat fram utifrån de som nyss varit sjuka eller är sjuka nu och som tror de har fått Corona (345 000) eller inte kan avfärda att de inte har det (352 000). Dessa två summerar till 698 000 svenskar. Men vad händer om man istället tittar på alla som tror de har smittats av Corona inklusive de som uppger att de är friska, 525 000. Lägg sedan till alla som idag inte kan säga att de inte vet om de fått Corona 1 200 000, då är vi uppe i 1,7 miljoner vuxna svenskar. Så spännvidden är enorm, mellan 345 000 och 1, 7 miljoner idag. Men oavsett vilken siffra man tittar på så är den mycket högre än de konstaterade fallen. Skriver lite mer om hur siffran konstaterade fall skall tolkas på bloggen idag: Hur många är egentligen smittade av Corona?

Kanske också värt att förtydliga att vi drar ett slumpmässigt nytt urval varje dag. Så det är inte samma människor som svarar varje dag utan det är nya människor varje dag.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Allt kan vi tyvärr inte ge bort gratis, för då har vi inte råd att fortsätta. Är ni intresserad av mer information om den här undersökningen och vad vi kan göra för er, kontakta oss här.

Det går verkligen bra att genomföra undersökningar nu, att 2226 svenskar svarade och det var 64 % av alla tillfrågade för denna undersökning och det på endast 48 timmar är verkligen mycket bra. i vår dagliga undersökning svara ca 70 % av de tillfrågade, det är mycket bättre än vi någonsin haft. Ett tydligt tecken att många är hemma och uppkopplade, men också viktigt att det är korta relevanta undersökningar från ett känt undersökningsföretag. Att man inte får för många undersökningar. I genomsnitt får man en undersökning i månaden i Novus panel, och ingen kan själv anmäla sig att gå med. Man måste bli slumpmässigt utvald och tillfrågad av Novus att gå med.

Tidigare blogginlägg:
Är Novus Coronastatus världsunikt? Varför gör vi det?

Tidigare dagarns coronastatus:
Coronastatus 0402 (Stockholmarna sköter sig bättre ang påskresor)
Coronastatus 0401 (Förtroende för institutioner och media)
Coronastatus 0331 (Seniorspecial! Hur de äldsta agerar kring Coronaviruset)
Coronastatus 0330 (andelen sjuka och antal som tror de har corona)
Coronastatus 0329 (antal som tror de har fått Corona)
Coronastatus 0328 (Regionala skillnader rullande 3 dagars medelvärde, ökar det utanför Stockholm?)
Coronastatus 0327 (Veckosammanfattning och symptomen bl.a.)
Coronastatus 0326 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0325 (Andel som arbetar & daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0324 (Novus dagliga sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0323 (Svenskarnas reaktion på tal till Nationen, samt daglig sjukdomsuppdatering)
Coronastatus 0322 (Uppdatering Novus dagliga tracking, antal sjuka och färre som är osäkra)
Coronastatus 0321 (Hur många som känner sig sjuka, premiär Novus dagliga tracking)
Coronastatus 0320 (Om beteendeförändringar bland svenska folket och de äldre är försiktiga)
Coronastatus 0319 (41 % är hemma från jobbet av någon anledning, av 49 % förkylda, hosta & halsont vanligt)
Coronastatus 0318 (Förtroendet för myndigheter, media & oron drabbas själv)

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: