Vad tycker väljarna?

Mars 2025

Ministerförtroende mars 2025

Läs hela rapporten här: Novus Ministerförtroende mars 2025

Analys

Det intensiva internationella läget och den mediesynlighet som följer med det har påverkat det svenska folkets syn på ministrarna i regeringen. Statministern, justitieministern och försvarsministern ökar statistiskt säkerställt i förtroende. Den största ökningen står Pål Jonson för, med en uppgång på 9 procentenheter. Kristersson har fortsatt högst förtroende, precis som tidigare undersökning i september, men nu har han dessutom fler som har förtroende för honom än som inte har det. Dock ligger han dock fortfarande under Andersson och Reinfeldt när de hade sina högsta förtroendesiffror som statsministrar – de båda låg runt 50 procent i förtroende.   

Pål Jonsson är den minister som har starkast balansmått, det vill säga att fler har förtroende för honom än som inte har det. Han går dessutom om Svantesson på förtroendelistan och hamnar på en tredjeplats. Att så mycket handlar om försvaret och en europeisk enighet i synen på kriget i Ukraina, där både Kristersson och Johnson har synts på den internationella scenen, bidrar sannolikt till Jonsons ökade förtroende.  

Totalt är det faktiskt nio ministrar som ökar statistiskt säkerställt i förtroende, vilket är något vi verkligen inte är vana att se. De ministrar som ökar säkerställt är Kristersson, Strömmer, Jonson, Bohlin, Pehrson, Edholm, Dousa, Slottner och Wykman. För vissa handlar det om enstaka procentenheter och från låga nivåer, men det är ändå en uppgång.  

En minister tappar däremot statistiskt säkerställt i förtroende – socialminister Forssmed. En möjlig förklaring kan vara att han inte syntes vid efter dådet i Örebro. Ett tragiskt dåd som ledde till att svenska folket efterfrågar ett större fokus på psykisk ohälsa. Det är tydligt att svenskarna inte såg detta så mycket som en fråga om AR-15, utan snarare som ännu ett tragiskt dåd som ett resultat av den bristande psykiatrisk vården, som monterades ned kraftigt på 90-talet. Novus släppte undersökningar om detta i februari.  

En annan möjlig orsak till Forssmeds tapp i förtroende kan vara frågan om skärmtid, som har ett begränsat intresse hos svenskarna. Många ser komplexiteten i frågan – vi lever i ett digitalt samhälle där barnen behöver vara digitala de också, särskilt eftersom utbildning sker via datorer. Jämfört med de stora samhällsutmaningarna, som psykisk ohälsa och kriget i Ukraina, framstår dock skärmtidsdebatten som en perifer fråga.  

Att så många ministrar samtidigt ökar i förtroende är intressant. De syns i sina respektive sakfrågor, men samtidigt ökar oron för Sveriges utveckling ökar. Dessutom sjunker förtroendet för regeringen som helhet stort, vilket finns att läsa mer om i rapporten om regeringsförtroende och framtidstro. 

Tabell 1: ”Vilket förtroende har du för följande ministrar?”, mars 2025 jämfört med september 2024, sorterat från högst till lägst andel ”Mycket + ganska stort förtroende 

Tabell 2: ”Vilket förtroende har du för följande ministrar?”, mars 2025, sorterat från högst till lägst balansmått. Balansmåttet visar andelen ”Mycket + ganska stort förtroende minus andelen ”Mycket + ganska litet förtroende. 

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 27 februari – 5 mars 2025 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1005 personer i åldern 18–84 år. 509 respektive 496 respondenter fick ta ställning till hälften av ministrarna vardera. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Ministerförtroende mars 2025

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: