Vad tycker väljarna?

September 2024

Bästa parti i politiska sakfrågor september 2024

Läs hela rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor september 2024

Kommentar

Socialdemokraterna vinner tillbaka den strategiskt viktiga frågan om landets ekonomi från Moderaterna, som tillfälligt hade den innan sommaren. I övrigt är det inga förändringar i vilket parti som anses vara bäst i väljarnas tio viktigaste frågor.

M anses fortfarande vara bäst i lag och ordning, men tappar från 25% till 22%. Sverigedemokraterna, som anses vara näst bäst i frågan, tappar från 22% till 21%.

S går framåt i flera frågor även om de inte anses vara bäst, bl.a. klimat och miljö. S anses vara bäst i 14 av de 22 politiska sakfrågorna i undersökningen och näst bäst i nio. M anses vara bäst i sex frågor och näst bäst i 12. SD anses vara bäst i invandring/integration samt näst bäst i lag och ordning.

Häri ligger förklaringen till S uppgång och SD:s tapp som syns på sista sidan i vår sammanvägning över sakfrågeägarskap, som har en relativt god överenstämmelse med väljarbarometern. Även om SD har ett stöd p.g.a. missnöje med de andra partierna och oro för samhällsutvecklingen, ses en röst på partiet mer som en protest mot problemen än som en förväntan på att de kan lösa dem. Därför har SD ett markant lägre sammanvägt stöd än M, trots att de ligger nära varandra i väljarbarometern.

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 29 augusti – 4 september 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av totalt 1041 personer i åldern 18–84 år. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti tycker du har bäst politik i nedanstående politiska frågor?”. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanligafragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs hela rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor september 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: