Vad tycker väljarna?

Juni 2024

Bästa parti i politiska sakfrågor juni 2024

Läs rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor juni 2024

Kommentar

Även om alla topp 10-frågor tappar i viktighet, varav de flesta statistiskt säkerställt, har det inte skett så många förändringar i sakfrågeägarskap. MP behåller ägarskapet men går fram kraftigt i både klimat- och miljöfrågan, så de andra partierna lyckades inte positionera sig i den fråga som var viktigast i EU-valet. Eftersom det är en global fråga lyfter även MP lite på hemmaplan, även om MP kommer behöva visa att hur nationella lösningar har ett globalt genomslag på dessa frågor.

M vinner väljarnas förtroende i lag och ordning, vilket SD ansågs vara bäst i enligt föregående undersökning. M vinner även väljarnas förtroende i landets ekonomi, som tidigare ägdes av S. Dock är det små förändringar som gör att M petar ned SD respektive S från förstaplatsen i dessa frågor. Det är inte som kring klimat- och miljöfrågorna där MP fullständigt dominerar i sakfrågeägarskap.

Det viktigaste är nog den andra rapporten om de viktigaste politiska sakfrågor, där alla frågor tappar i viktighet. Det är inte en bra utveckling för svensk politik och synen på demokratin.

Angående tabellen nedan: cellen med högst värde är färgad mörkgrön och cellen med näst högst värde ljusgrön. Till exempel, i den viktigaste politiska frågan, sjukvården, anser väljarna Socialdemokraterna (26%) har den bästa politiken, följt av Vänsterpartiet (12%).

Torbjörn Sjöström, VD Novus

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på eget initiativ under perioden 14–18 juni 2024 i Novus Sverigepanel och besvarades av 1002 personer i åldern 18–84 år. Frågan som ställdes var: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”. För ytterligare information om Novus Sverigepanel, se https://novus.se/om-novus/vanligafragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Läs rapporten här: Novus Bästa parti i politiska sakfrågor juni 2024

Novus kundcase

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: