Väljarbarometern

November 2022

Novus/SVT väljarbarometer nov 2022: SD tappar och M återigen näst största parti.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer nov 2022

Analys

Vi ser inga statistiskt säkerställda förändringar jämfört med föregående månad, och vi vet också att väljare i regel har en ganska rimlig förväntan på politiker om det inte finns anledning att tro att det skall hänt något. Nu har det gått kort tid efter den nya regeringen tillträdde så på så sätt har vi en avvaktande syn från väljarna.

Men det är trots att intressanta förändringar vi ser. Att M nu är lite större än SD är en sådan. Om SD ser ut att vara stödparti till regeringen men utan politisk påverkan så riskerar SD att tappa. Så det är något att hålla koll på framöver, och kan vara en förklaring till att SD nu går ned lite. Att Tidöavtalet ger M makten och att SD går med på att stötta regeringen. Att Andersson fortsatt är den partiledare med högst förtroende, även var tredje M sympatisör har förtroende för Andersson som vi presenterade i måndags är intressant som fond till detta. S ökar ju lite denna undersökning.

L är värda att nämna också, de tappar lite men viktigast är nog vad som händer kring förtroendet för Pehrsson som sjunker statistiskt säkerställt jämfört med innan valet. Vi vet att väljarstödet börjar med förtroende för partiföreträdaren och här ser vi ett parti som kantas av högljudd intern kritik mot partiledningen som överskugga det faktum att de fått en minister och sitter i regeringen. Så L:s 4,0 notering är inte bara svag, det är en position som snabbt kan försvagas, delvis pga partiledarens svaga förtroende men också det faktum att stödpartier har en svår position att bibehålla väljarstödet även om en regering gör bra saker. Lägg på det att vi har en lågkonjunktur, skenande räntor, krig i Europa, oklart Nato medlemskap och inte kontroll över våra egna energipriser.

Ja jösses, det kan hända mycket på kort tid. Men som sagt just nu är väljarna främst avvaktande i väntan på att regeringen skall komma igång och faktiskt leverera. En liten smekmånad får en nytillträdd regering från väljarna. Hur lång den är beror på hur länge journalisterna orkar vänta på att lyfta saker som de anser politikern borde löst.

För man skall inte glömma att det är nyhetsmedia som sätter bilden av samhället som de sedan går till politikerna för att fråga varför det hänt och var konflikterna är. Väljarna? Ja de ser på och reagerar på det spel som pågår mellan politikerna själva och gentemot media som både är arena och domare i ett.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer nov 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 71, Liberalerna 14, Centerpartiet 21, Kristdemokraterna 17, Socialdemokraterna 114, Vänsterpartiet 27, Miljöpartiet 16, Sverigedemokraterna 69.

Novus har för den här undersökningen sökt 6828 personer. Av dessa har 3514 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 3 – 30 oktober 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 5,1%.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: