Väljarbarometern

Januari 2024

S minskar mest, C ökar mest – åter över riksdagsspärren

Ladda ner rapporten här: Novus väljarbarometer januari 2024

Analys

Inga förändringar är statistiskt säkerställda, men två saker är intressanta – S nedgång men också att SD genom att öka lite nu är statistiskt säkerställt större än M igen. Med en nedgång på 0,1 för M och en uppgång på 0,5 för SD så ökar gapet med 0,6 procentenheter jämfört med december 2023.

Det är en nedgång med 1,8 procentenheter jämfört med december, och det är andra månaden i rad som S tappar – de tappade 0,6 från november till december. Så S fortsätter en nedåtgående trend. Däremot bryter SD sin nedåtgående trend och är tillbaka på novembers nivåer.

Vi såg tendenser till dessa förändringar i bästa parti i politiska sakfrågor. Försvarsfrågan kom upp på topp 10, som kanske inte hjälpte M. Däremot tappade S en av sina topp 10 frågor, jobben, som ju S anses vara bäst i. Vi såg också att SD ansågs vara bäst på lag och ordning, den tredje viktigaste frågan. Vilket förklarar SD:s uppgång. Särskilt som SD tog den från S som hade den i november. I juni delade M och SD på att vara bäst gällande lag och ordning. Så vi ser hur väljarna väljer parti utifrån de sakfrågor de prioriterar och vilket parti de anser är bäst i frågan. S nedgång i väljaropinionen plus SD:s uppgång kan enligt min analys förklaras utifrån detta. Men som jag också sa är försvarsfrågan mer komplicerad eftersom regeringen ökade viktigheten för den genom att svensken själv skulle göra mer. Inte att myndigheterna gjorde bättre jobb. Något jag ju tog upp kring januaris undersökningar, viktigaste frågan och bästa parti som vi publicerade.

Centerpartiets uppgång är mycket intressant. Men den är svår att förklara just nu. Vi såg inget i bästa parti i januari. Kanske får vi förklaringen i partiledarförtroende i början på nästa vecka? Eller så är detta verkligen endast förändring inom felmarginalen. Väljarnas rörelse syns i väljarbarometern, men kan ofta förklaras i bästa parti, viktigaste frågan och partiledarförtroende. För Åkesson är dock förtroende inte lika viktigt som för Andersson eller Kristersson.

Problemet för de mindre partierna som C är att de inte äger någon fråga. När väljarna fokuserar på de tre stora frågorna blir det mycket svårt för de små partierna att synas. Även om det lika gärna hade kunnat handla om endast två stora partier, M och S, så har SD:s positionering kring missnöje och oro – plus att de inte sitter i regeringen – nu gjort dem till ett val på riktigt. Detta började under valrörelsen när Alliansen förlorade makten till S och ”Sverige håller på att gå sönder”. Där stärkte man verkligen SD, vilket inte alls var planen. S var så fokuserade på att sänka M, att de inte förstod att de hade tappat väljarnas tro på att man hade lösningar på de problem S beskyllde Moderaterna och alliansen för.

Torbjörn Sjöström, VD

Om undersökningen

Novus väljarbarometer genomförs varje månad. Undersökningen ger svar på frågan hur svenska folket skulle rösta om det vore val till riksdagen idag.

Novus väljarbarometer för januari 2024 genomfördes under perioden 22 december – 21 januari 2024. Totalt besvarade 2 999 röstberättigade svenskar i åldern 18 år och uppåt utan övre åldersgräns undersökningen. Resultatet är efterstratifierat på kön, ålder, utbildning, region och valt parti i riksdagsvalet 2022. För ytterligare information, se https://novus.se/om-novus/vanliga-fragor/. Vid osäkerhet om hur en siffra ska tolkas, vänligen kontakta mikael.ohlsson@novus.se.

Andelen som skulle rösta på annat parti är 1,0 procent (-0,1) och andelen osäkra väljare, de som inte vet vilket parti de skulle rösta på, är 10,3 procent (+0,4). Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 70, Liberalerna 0, Centerpartiet 19, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 134, Vänsterpartiet 29, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 80.

Ladda ner rapporten här: Novus väljarbarometer januari 2024

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: