Väljarbarometern

Januari 2023

Novus/SVT Väljarbarometer jan 2023: S fortsätter öka, M samt SD minskar

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Januari 2023

Analys

Inga säkerställda förändringar över ju, men det är rätt vanligt. Politiken är inte i medborgarnas huvudfokus under julledigheten. Trots elkriser och skjutningar.

Visst det kan verka som regeringen inte har något alls under kontroll om man följer utspel från oppositionen. Men det är ju faktiskt så att föregående regeringen inte heller hade det. Elpriserna skenade även då, det började ju faktiskt sommaren 2022, när vi såg att energifrågan blev en av de viktigaste frågorna i Novus undersökningar. Skjutningarna likaså, det har varit något som pågått under många år, men med en paus under pandemins fösta halvår. Så att julens nyhetshändelser skulle leda till ett ras för regeringspartierna hade inte varit särskilt troligt. Även om de backar inom felmarginalen.

Regeringsunderlaget tappar lite för att det inte blivit bättre, mer än att man skall se det som att de straffas tänker jag. Inte en uppenbar reaktion på brutna löften.

Politikens problem är att väljarna i ganska låg grad tror att politiken kan lös samhällsproblemen. Det är något vi tidigare rapporterat om från våra undersökningar. Det handlar inte bara om partiledarförtroende, som är lågt jämfört med tidigare det handlar också om den generella tron politikens möjlighet att lösa problemen. När elpriser är helt okontrollerade, och vinden påverkar priserna mer än politikerna. Drivmedelspriser är rekordhöga och skjutningarna fortsätter dag efter dag, år efter år är det ju faktiskt ganska rimligt att tveka på politikens förmåga. De kommer starka ord om att lösa problemen snabbt, men problemen finns kvar där oavsett hur kraftfullt man säger sig vilja ändra på det.

Samma för oppositionspartierna som alla ökar lite men inom felmarginalen, förutom C som också tappar. Men stödet för C är främst baserat på Lööf som ju aviserat sin avgång, och att man är mot SD. Med SD som stöd till regeringen har det inte hänt särskilt mycket alls i praktiken. Så det argumenten kan upplevas lite svagt för många. C blir ett lite mer osäkert kort oavsett utan partiledare. Då är S, V och MP säkrare oppositionskort.

Men under året som kommer lär vi se större väljarförändringar. Året som kommer ju tyvärr inte att bli lugnt och väljarna kommer att reagera på det som händer i Sverige och omvärlden.

Torbjörn press

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Januari 2023

Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 72, Liberalerna 0, Centerpartiet 20, Kristdemokraterna 16, Socialdemokraterna 128, Vänsterpartiet 29, Miljöpartiet 16, Sverigedemokraterna 68.

Novus har i den här undersökningen sökt personer via telefon, via sms och per post under perioden 28 november 2022 – 1 januari 2023. 2923 personer besvarade undersökningen. Andelen osäkra väljare låg på 5,7 procent.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: