Väljarbarometern

Feb 2023

Novus VB Feb: S fortsätter öka medan SD minskar

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Februari 2023

Analys

Socialdemokraterna fortsätter att öka och når sitt högsta stöd på 14 år, januari 2009 då de hade 38,8. Sverigedemokraterna tappar också och får sitt lägsta stöd sedan juli 2019. Moderaterna ligger kvar på samma nivå som föregående månad. Men väljarflödena bakom dessa förändringar är inte direkta, utan SD tappar till M och M tappar till S. Så även M har ganska stora väljarströmmar under den till synes stabila ytan.

Men dessa förändringar innebär också att M är statistiskt säkerställt större än SD om det vore val idag.

MP återhämtar sig lite, men de andra mindre partierna tappar, L, C, KD och V.

Liberalerna är säkerställt under 4%, KD inom felmarginalen från 4% spärren.

Väljarflödena från M till S och SD till M gör det lite komplicerat att kunna dra direkta slutsatser om vad som ligger bakom. Novus partiledarförtroende visar att en ganska stor andel av M:s sympatisörer hade högt förtroende för Andersson. I oktober 2022 hade 32% av M sympatisörerna förtroende för Andersson, och 50 % förtroende för Åkesson. Båda dessa gick ned i vår januariundersökning vilket förklaras av väljarnas rörelse. En del som hade förtroende för S skulle nu istället rösta på S, och när M lockar väljare från SD så har de tappat förtroende för Åkesson.

Och det är väl detta som är problemet nu, enorma samhällsproblem en stor del pga. kriget, men också på grund av pandemin och så klart elbristen i Europa bara för att nämna några uppenbara. Men det blir ju inte bättre när riksbanken höjer räntan som löken på laxen. Oavsett om det är rätt eller fel så pressas svenska medborgare ekonomiskt från många håll.

Att regera då är så klart svårt, särskilt om man gick till val på att lösa problem snabbt. Men det är ändå intressant att SD främst tappar till M i denna situation. Men jag tror det ändå är orsaken av en besvikelse. SD slöt ett avtal med M och SD:s väljare hoppades också på snabba lösningar på stora problem. Lösningar som uteblir,, och steget från SD till S är nog ändå så stort att besvikelsen leder till en rörelse till M. S har mycket tydligt visat vad de tycker om SD och då även deras väljare.

Men för att regeringsunderlaget skall kunna behålla väljare behöver de visa att de löser några problem lite kvickt. Även om vissa är svåra och omöjligt kan gå fort så bör det väl finnas några som år lite enklare man kan prioritera under tiden.

 

Torbjörn press

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer Februari 2023

Om det vore val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 72, Liberalerna 0, Centerpartiet 18, Kristdemokraterna 16, Socialdemokraterna 136, Vänsterpartiet 27, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 62.

Novus har i den här undersökningen sökt personer via telefon, via sms och per post under perioden 2 – 29 januari 2023. 3539 personer besvarade undersökningen. Andelen osäkra väljare låg på 7,3 procent.

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: