Väljarbarometern

Mars 2021

Novus/SVT Väljarbarometer mars 2021: Små förändringar i opinionen

I Novus/SVT:s väljarbarometer för mars ökar M och V tappar. Tre partier är nu inom felmarginalen från 4 % spärren. MP, L och KD.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 3716 personer per telefon, SMS och post under tiden 1 februari – 28 februari 2021. Totalt söktes 7210 personer. Deltagarfrekvensen var 52%. Andelen osäkra väljare 6,5%.

Kort kommentar:

Fortsatt små förändringar i väljaropinionen under pandemin. I väntan på att pandemin är över handlar det mest om S som regeringsbärande partiet och M som det möjliga alternativet. S är kvar på ungefär samma nivå som i februari. M ökar för andra månaden i rad och avståndet mellan S och M minskar lite. S är nu 3 procentenheter större än M. Avståndet mellan M och SD ökar. M är nu 6,1 procentenheter större än SD. Som jag konstaterat tidigare är det svårt under pandemin för de mindre partierna att hävda sig. L ökar lite och är över 3 % för första gången sedan oktober 2020. MP ökar lite . KD tappar lite jämfört med föregående månad. Alla tre partierna är inom felmarginalen från 4 % nivån. Det stora tappet för KD skedde sommaren 2019 och sedan har KD tappat successivt efter det. Diskussionen kring husaffären kan ha haft en liten effekt, men KD hade innan husaffären redan tappat 4,9 procentenheter sedan toppnoteringen i maj 2019. Förtroendet för Ebba Busch hade i januari inte tappat så mycket jämfört med föregåendet undersökning. Väljarkåren är redan så polariserade att de som idag sympatiserar med KD sannolikt inte kommer påverkas så mycket av husaffären, men självklart är det svårt att vinna nya väljare när det är så mycket fokus på husaffären.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: