Väljarbarometern

Maj 2022

Novus/SVT väljarbarometer maj 2022: SD fortsätter tappa lite

Återigen små förändringar efter kriget bröt ut i Ukraina. Svenska väljare avvaktar i stort.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer maj 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 79, Liberalerna 0, Centerpartiet 26, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 120, Vänsterpartiet 34, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 68.

Novus har för den här undersökningen sökt 7009 personer. Av dessa har 3541 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 4 april – 1 maj 2022. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 6,9%.

Kommentar

Återigen små förändringar efter kriget bröt ut i Ukraina. Svenska väljare avvaktar i stort. Nationell politik blir inte riktigt lika intressant. Inte ens upplopp under påsk har någon större förändring på väljarnas syn på de svenska politiska partierna. S är fortfarande det dominerande partiet även om de tappar lite. SD fortsätter nedåt även denna månad och sedan krigsutbrottet i februari har de tappat statistiskt säkerställt. Det är ett parti som har svårt att vinna när faktiska kriser kommer. Rädslan för krisen ökar deras stöd, men när en kris infaller tappar de väljare. Men de är fortfarande Sveriges tredje största parti, så det är inte så att de är ett litet parti. Men det är ändå en tydlig trend att de tappar i faktiska kriser jämfört med när det endast finns en rädsla för en kris.

KD är intressant att titta mer på nästa månad. Det är det parti som har högst väljarflöde kring sig och vi ser att de under sista veckan i mätperioden ökade kraftigt. Men då de hade två riktigt svaga veckor innan dess så innebar den ökningen att de primärt räddade en kraftig nedgång under mätperioden som helhet. Om KD har en uppåtgående trend vet vi i nästa väljarbarometer. Det är säkert så att Ebba Buschs uttalande i lördagsintervjun har haft en stor inverkan på detta. Och det ser ut som KD vunnit mer än tappat på det på kort sikt. Men om det håller i sig och blir en synlig förändring är det för tidigt att säga något om.

Men Kriget i Ukraina och frågan om Sverige och Finland borde gå med i Nato har den största inverkan på inrikespolitiken som sagt och därför följer Novus också synen på Ukraina och säkerhetsläget. Just nu är det en majoritet för ett Nato medlemskap och en klar majoritet vill att Sverige går med om Finland också gör det. Dessa undersökningar publiceras här: https://novus.se/ukraina-och-sakerhetslaget/

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer maj 2022

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: