Väljarbarometern

Juli 2021

Novus/SVT Väljarbarometer juli 2021: V ökar signifikant och når ny rekordnotering

Novus/SVT väljarbarometer för juli visar på en signifikant uppgång för vänsterpartiet för andra månaden i rad. V får därmed återigen den högsta nivån uppmätt i Novus väljarbarometer någonsin. Sverigedemokraterna är tillbaka som näst största parti. Liberalerna har det lägsta stödet någonsin. Centerpartiet hämtar igen tappet de fick direkt efter misstroendeomröstningen.

Novus har för denna undersökning frågat 2480 svenskar. Undersökningen har genomförts under perioden 19-26 juli. Andelen som svarade var 51% (deltagarfrekvens) av sökt urval, alltså för att få svar från 2480 svenskar har Novus sökt 4848 svenskar. De har svarat via telefon och SMS.

Kommentar:

Vänsterpartiet är helt klart den största vinnaren på misstroendeomröstningen. Något som förvånar mig men förklaras med att det inte resulterade i extraval eller en regering ledd av Kristersson. Jag vet inte hur nära det var för något av dessa utfall egentligen. Men som utomstående såg det verkligen nära ut. Nu resulterade Vänsterpartiets agerande i att de kunde påverka politiken och fick gehör för en hjärtefråga, väckte liv i en ideologisk fråga och aktualiserade tydligare de kompromisser som Socialdemokraterna behövt göra för att landa Januariavtalet. Vänsterpartiet vinner väljare från S, MP och soffan. Förutom Vänsterpartiet är också Sverigedemokraterna de stora vinnarna på misstroendeförklaringen. SD vinner väljare från främst Moderaterna som backar för andra undersökningen i rad efter misstroendeförklaringen. När M fokuserar på sin vilja att samarbeta med SD och att de skall komma till tals så blir konsekvensen att fler M sympatisörer går till SD. Det är inte omöjligt att det också drivs av en besvikelse att Kristersson inte blev statsminister. Att det återigen ses enbart som prat att man inte vill ha en S ledd regering men att det bara är tomt prat bland de som nu lämnade M och går till SD. Majoriteten av M sympatisörerna ville inte ha extra val, men en grupp ville verkligen ha det.

Socialdemokraterna är de största förlorarna, de tappade signifikant förra undersökningen och tappar stort även denna. Att avsättas är så klart inte bra och påverkar negativt. Men väljarstödet för S skadas säkert också av sommarens alla skjutningar. Det kan ju inte varit någon överraskning att även denna sommar skulle domineras av skjutningar. Omfattningen kanske har triggats extra av att polisen genom sina gripningar rubbat maktbalansen i gängen och att det resulterat i maktkamper mellan och inom gängen. Men oavsett är det S som skadas mest av detta. Att komma med lagförslag  om t.ex. slopad straffrabatt mitt i sommaren är inte säkert att det räcker då dessa frågor varit uppe under en lång period.

Socialdemokraterna är nu tillbaka på den nivå de hade innan Coronapandemin som gav dem en enorm opinionsskjuts. S tappar till V, M och till Soffan. Väljarflödet visar den politiska utmaning S har när V vill ha mer politiskt inflytande och kompromisserna Januariavtalet innebar då de tappar främst till V och M sedan till de som inte vet vilket parti de alls skall rösta på när de inte längre vill rösta på S och går till Soffan.

Centerpartiet hämtar igen större delen av den nedgång de fick i föregående undersökning. C vinner främst väljare från Soffan men också från S och M i ungefär samma omfattning.

Liberalerna tappar väljarstöd och är nu nere på det lägsta väljarstödet någonsin i Novus undersökningar. Deras “sidbyte” har inte lett till någon uppgång trots att man visade att man stod fast vid det i samband med misstroendeomröstningen.

Miljöpartiet är kvar under 4 % spärren för som de trillade ned under i samband med misstroendeomröstningen.

Kristdemokraterna är inom felmarginalen från 4 % spärren men med 4,5 % på rätt sida om den symboliska gränsen. KD är långt ifrån de toppnivåer det hade april, maj 2019. Men då de hade nästan 11 % i väljarstöd var också Ebba Bush den partiledare svenskarna hade högst förtroende för. Nu är hon nere på en femteplats. Efter Löfven, Kristersson, Åkesson och Lööf. Sjunker förtroendet för partiföreträdaren så tappar partiet väljarstöd.

Undersökningen ger svar på vad man hade röstat på om det var val idag. Detta är alltså en nulägesbild inte en framtidsförutsägelse. Kommentaren är baserad på undersökningen och Novus kunskap kring väljarbeteende baserat på denna samt andra undersökningar Novus gör löpande om politik och mänskligt beteende.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: