Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Januari 2022

Novus/SVT väljarbarometer januari: S ökar kraftigt, M tappar – SD Sveriges 2a största parti igen

Ingress

I Novus väljarbarometer för januari som presenteras i SVT tappar Moderaterna signifikant samtidigt som Socialdemokraterna fortsätter öka. Även Sverigedemokraterna ökar för första gången på fem månader. SD är nu större än M.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer jan 2022

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 71, Liberalerna 0, Centerpartiet 26, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 115, Vänsterpartiet 41, Miljöpartiet 0, Sverigedemokraterna 74.

Novus har för den här undersökningen sökt 3961 personer. Av dessa har 2017 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 6 dec – 2 jan 2021. Deltagarfrekvensen var 51%. Andelen osäkra väljare 7,7%.

Kommentar

Flera trender från innan jul fortsätter. Moderaterna tappar signifikant i januaris väljarbarometer. Socialdemokraterna fortsätter öka och Miljöpartiet tappar. Sverigedemokraterna ökar dock för första gången på fem månader.

S vinner också väljare från MP som tappar även denna månad. MP ligger nu fortsatt under 4 % spärren och har det lägsta stödet sedan juni 2021.

Miljöpartiet ser ut att förlora på att ha lämnat regeringen, och orsaken till att de lämnat, att regera på an budget som har påverkats av M, KD och SD har inte skadat S alls. Tvärtom ligger Socialdemokraterna mycket bra till. Den högsta nivån sedan juni 2020. Då var S starka på grund av osäkerheten början av pandemin innebar. Nu är det på grund av att Magdalena Andersson tillträtt som statsminister och kanske också att MP lämnat och att man var pragmatisk nog att låta SD få aktiv politisk inverkan. Innan har man ju tillsammans med SD röstat bort saker, nu regerar man på en budget som ju faktiskt ger SD politiskt inflytande.

Men väljarna är mer pragmatiska än politikerna tidigare verkat vilja erkänna. Frågor som sänkt bensinskatt och mer pengar till pensionen är något som uppskattas, särskilt de som S tappat till SD som bor utanför storstäderna.

Magdalena Andersson är den partiledare idag med högst förtroende och S vann också två viktiga sakfrågor från M, landets ekonomi och jobben. Det är två orsaker till att S ökar samt att M tappar.

Sverigedemokraterna vinner sannolikt också på att få denna politiska påverkan och de tar främst väljare från Moderaterna. Att SD var med i budgeten har väl inte undgått någon, det blev mer fokus på det än på M och KD:s roll. Det var ju också orsaken till att MP lämnade regeringen.

Både SD och KD tar väljare från M. Moderaterna är nog den största förloraren trots att de fick igenom sin budget så tappade de väljare till sina två samarbetspartier. Kanske kan det också påverka att när Ulf Kristersson sagt att han inte har siffrorna för att kunna bilda en regering så lyckas Magdalena Andersson bilda en minoritetsregering som regerar på oppositionens budget. Andersson verkar kunna tolereras av fler men det kanske också ser ut som att Kristersson inte vill ha makten lika mycket. Även det kan vara orsaken till att KD och SD tar väljare från M. Nu är SD större än M, så då kan man ju också fråga sig vem som skulle leda ett möjligt konservativt block. M dominerar fortfarande över SD i politiskt sakfrågeägarskap och det är säkert fler som vill se Kristersson som statsminister jämfört med Åkesson. Men ingen av dem ligger sannolikt i närheten av andelen som vill se Andersson som är pragmatisk nog att regera på oppositionens budget.

Även om mycket har kretsat kring Centerpartiets roll att stötta den ena eller den andra sidan har de inte lyckats profilera sig i någon politik alls. C har tappat sin position i nästan alla politiska sakfrågor. De har inte ens en tredjeplats i någon enda av de politiska sakfrågor Novus regelbundet följer. Trots det har Annie Lööf hyfsat högt förtroende, men väljarna verkar inte se så mycket politik bakom partiledaren. Mer för eller emot partier eller regeringsalternativ.

C tappar väljare till S och V och vinner inget från några borgerliga partier.

KD ökar lite och har som stöd två politiska sakfrågor de ändå ligger på en andraplats i, sjukvården och äldreomsorgen samt en tredjeplats på familjepolitik. Kanske inte de stabilaste frågorna att vinna väljare på i starten av ett valår. Men jämfört med C så kan man i alla fall se några profilfrågor. KD vinner väljare från M.

Vänsterpartiet ökar lite svagt, men den ideologiska önskan som låg bakom uppgången i somras har de inte kunnat hålla kvar. Sakfrågemässigt är dock V ganska starka, och mycket starkare än C. Båda partierna var faktiskt lika stora i juni 2021 innan V initierade en regeringskris som sedan var upp till C att lösa. Men V lyckades nog ändå få in lite politik i sina diskussioner när C fastnade i spelteoretiska frågor. Strandskyddet kanske är ideologiskt viktigt. Men politiskt är det mycket få som har det som sin hjärtefråga.

Liberalerna ligger hopplöst under 4 % spärren. Förtroendet för Sabuni är extremt lågt och L ligger ännu sämre till än C i politiskt sakfrågeägarskap. Skolan som tidigare var L:s starkaste gren är de nu nere på en tredjeplats efter S och M och bara precis före V och SD.

Men nu har vi väljarstödet i starten av valåret. Ett valår mitt i en pandemi som tyvärr inte är över. Där sjukhusen fylls samtidigt som jag tror att brottsligheten och energifrågan kommer att vara de två tyngsta frågorna ända fram till valet. Det är två frågor som berör alla.

Sjukvården är ju också politiskt uppdelad på region och riksplanet, så den är lite krångligare. Så jag kan förstå varför politiker vill förstatliga vården för att lättare kunna vinna politiska poänger där. Även om jag inte riktigt förstår hur centralisering skulle leda till bättre närvaro för individen. Centraliseringen av polisen är väl en av orsaken till problemen vi har idag kring brottsligheten. Även om det så klart också handlar om bristande integration att det verkar vara väldigt lukrativt att finansiera kriminell verksamhet på bidrag. Och så klart många andra orsaker. Men centraliseringen verkar i alla fall lett till en ökad polisfrånvaro och en tydlig symbolik. När det saknas polisstationer ser det ju inte ut som polisen är där. Det känns spontant som ett förstatligande av vården skulle leda till en ökad centralisering. Men jag kan så klart ha fel. Däremot är jag rätt säker på att partier lättare skulle kunna använda sjukvården som en politisk fråga om den förstatligades.

Men det här valet känns det som sagt som brottsligheten och energifrågan kommer dominera. Tyvärr tror jag inte att de svagheter som pandemin blottlade i vår beredskap och bristfälliga förmåga att upptäcka pandemier kommer att diskuteras.

Torbjörn Sjöström

VD

Ladda ned rapporten här: Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer jan 2022

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: