Väljarbarometern

Här hittar du samtliga väljarbarometrar som gjorts i samarbete med Novus.

Augusti 2022 (1)

Novus/SVT väljarbarometer augusti: MP ökar säkerställt, M och SD lika stora

MP ökar statistiskt säkerställt och är nu över 4 % spärren. Samtidigt tappar M väljare till SD och de båda partierna är lika stora.

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer 2022 Augusti

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 66, Liberalerna 18, Centerpartiet 24, Kristdemokraterna 22, Socialdemokraterna 109, Vänsterpartiet 26, Miljöpartiet 18, Sverigedemokraterna 66.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1893 personer svarat per telefon, SMS och post under perioden 1 -7 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 6,4 procent.

Kommentar

Väljarna är medvetna om det politiska spelet och den parlamentariska balansgång som sker för att kunna bilda en regering. Att MP nu vinner väljare från S och V är säkert ett resultat av detta. För att säkra en regering som leds av S och kanske minst lika viktig inte har ett inflytande av SD så ser vi att man vill stödrösta på MP.

Att M nu är lika stora som SD en månad innan valet blandar sannolikt om spelplanen ordentligt också. Detta kommer efter en period där SD:s roll i politiken aktiverats på grund det primära fokuset att byta regering kanske snarare än att fokusera på vad man vill göra om man vinner. En M ledd regering har varit helt beroende av att SD stött den och det leder nog nu till att M tappar väljare till S men också SD. Pratar man om ett parti så mycket som man nu gör kring SD så vinner det partiet väljare och får en starkare upplevd makt på grund av den starka närvaron. Vi har haft en tid med pandemi och den ryska invasionen i Ukraina som gjort att SD hamnade på den politiska läktaren. Men nu när fokus är på byte av regering, regeringskonstellationer och block reagerar väljarna på den kontexten och att SD nu är högst närvarande i det dagliga politiska samtalet.

När nu SD är mer tolererat som oppositionsparti och M gärna tar stöd av dem för att bilda regering så blir det också lättare för M sympatisörer att rösta på SD. Men man skall heller inte underskatta den negativa association som SD har bland t.ex. S, V och MP sympatisörer som nu leder till stödröster på MP för att öka chanserna för en S regering efter valet.

Som sagt om MP klarar 4 % spärren och SD är lika stora som M skakar om ordentligt. Nu har vi alla riksdagspartierna över 4 % spärren, även om L och MP fortfarande rent matematiskt är inom felmarginalen från gränsen. Men att MP ökar kraftigt och att M och SD är lika stora är säkerställt i Novus SVT:s väljarbarometer för augusti och det är bara 4 veckor kvar till valdagen i denna extremt korta valrörelse i skuggan av en pandemi och ett krig.

Novus undersökningar följer svenskarnas väg fram till valdagen. Detta är ingen framtidsförutsägelse utan vad svenskarna skulle rösta på om det vore val idag. Vi vet att debatterna har blivit viktigare och väljarrörligheten är större än någonsin. Men det som skiljer detta val från 2018 är att sittande statsminister har mycket högre förtroende än någon annan partiföreträdare. När Löfven vann över Reinfeldt hade båda ungefär samma förtroende. Kristersson har inte den positionen, vilket också är en förklaring till varför M tappar väljare till S och SD nu.

Men allt kan hända fram till vallokalerna stänger. Svensken har inte bestämt sig förrän rösten är lagd.

Torbjörn Sjöström

VD

Novus

Ladda ned rapporten här: Novus Väljarbarometer 2022 Augusti

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: