Väljarbarometern

23/8-22

Novus 23 augusti: Socialdemokraterna kvar i toppen, följt av SD som fortsätter vara större än M

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 61, Liberalerna 17, Centerpartiet 25, Kristdemokraterna 18, Socialdemokraterna 101, Vänsterpartiet 34, Miljöpartiet 17, Sverigedemokraterna 76.

Novus har för den här undersökningen intervjuat 1570 personer som svarat per telefon, SMS och post under perioden 20 – 22 augusti 2022. Andelen osäkra väljare 5,7 procent.

Socialdemokraterna ligger kvar i toppen med högst stöd på 28,5 procent, en ökning på 0,7 procentenheter från gårdagens väljarbarometer. Sverigedemokraterna fortsätter med ett högre stöd än Moderaterna med 21,4 procent, en minskning på 0,1 procentenheter. Moderaterna får samma väljarstöd som gårdagen med 17,4 procent. Vänsterpartiets väljarstöd minskar med 0,1 procentenheter och ligger nu på 9,5 procent. Centerpartiet får ett väljarstöd på 7,2 procent, en ökning med 0,5 procentenheter. Kristdemokraternas väljarstöd minskar med 0,8 procentenheter och får ett väljarstöd på 5,2 procent. Lägst stöd får Miljöpartiet och Liberalerna som båda får ett väljarstöd på 4,9 procent, då Miljöpartiets väljarstöd minskar 0,6 procentenheter och Liberalernas ökar 0,5 procentenheter.

Samtliga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Felmarginal för denna enskilda mätning: M 1,9%, L 1,1%, C 1,3%, KD 1,1%, S 2,3%, V 1,5%, MP 1,1%, SD 2,1%, Annat 0,5%. Svarsalternativet ”Annat” har ökats 0,1 procentenheter för att få jämna 100 procent.

Analys

De stora förändringar vi fångade i gårdagens debut med dagliga Novus/SVT väljarbarometrar ligger kvar. SD är kvar på samma nivå och Sveriges näst störst, M kvar på en tydlig tredjeplats.

C går upp lite nu för andra dagen i rad, vi får se imorgon om den trenden håller i sig. L återhämtar sig också och ökar avståndet lite från 4 % spärren och möter samtidigt MP som.

Men valet viktigaste kamp nu ser ut att vara den mellan SD och M. Om SD blir större på valdagen än M är det som jag sa igår något som sannolikt ritar om spelplanen helt. En av anledningarna till varför jag heller inte vill prata om block, det är inte Alliansen som formades i en badtunna och med ett gemensamt valmanifest mot regeringsalternativet S + MP + V denna gång. Det politiska spelet är inte väljarnas huvudprio, det är politik och tillförlitligt ledarskap. Jag vill inte att Novus skall vara med och cementera en felaktig bild av detta och säger ifrån så ofta jag kan. För vårt jobb är att förklara var väljarna och medborgarna tycker och tänker, oavsett vad vi undersöker är det vad vi ger svar på. Vad som pågår inom politiken får de politiska kommentatorerna förklara. Vi utgår från medborgarna.

Kan vara värt att påminna om att förändringarna dag för dag kommer vara mer begränsade per design, vi genomför dagligen 500 nya intervjuer och följer de tre senaste dagarnas väljaropinion. Tre dagar är valt som en avvägning för att kunna fånga förändringar, men sortera bort en del av bruset som annars kan misstolkas som faktiska förändringar, något som kan hända om intervjuperioden är för kort. Mellan valen intervjuar vi en hel månad av den anledningen, för att kunna sortera bort korta förändringar som faktiskt inte håller i sig. Men i en valrörelse när nyhetsrapporteringen domineras av politik och valrörelsen sker dör dagligen plus att väljarna ser affischer och kanske tom får en politiker som knackar på hemma så hade en månad gjort att vi totalt missat när väljarna ändrar åsikt. För valrörelsens mål är ju faktiskt att väljarna skall bestämma sig, och för många att väljarna skall ändra sig. Novus undersökningar följer då hur denna process ser ut fram till fredagen innan valet. Sedan vill inte vi att våra undersökningar skall påverka de sista dagarna.

Vi förutser inte valet, väljarbarometern ger svar på hur man skulle rösta om det vore val idag.

Torbjörn Sjöström

VD

{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.closedcontent }}
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}:
{{ _sitesettings.l10n.newslettersignup.opencontent }}: